Trends in de fotografie: Denkend aan Holland

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Denkend aan Holland.

Cow Transport Jisp | Bron: Erik Hijweege – Eduard Planting

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populiere
n
als hooge pluimen
aan den einder staan;

Aldus begint het gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman. Dit gedicht uit 1936 is één van de bekendste en populairste Nederlandse gedichten. Dat is niet vreemd, want dit gedicht is een ode aan het land. Uiteraard is het ook mogelijk om fotografie te gebruiken om een ode aan het typisch Nederlandse landschap te brengen.

Kenmerken van de foto’s

De foto als ode aan het Nederlandse landschap, legt een landschap vast dat typisch is voor dit land. Hierbij kun je denken aan akkers met sloten of velden met tulpenbollen. Zodra je de foto ziet, weet je in welk land deze gemaakt is.

Door het juiste licht te kiezen en weinig mensen, auto’s en andere afleidingen in de foto op de nemen, krijgt de foto iets stils en tijdloos. De wolkenlucht, het water en het groene landschap zijn de hoofdrolspelers. Het landschap is bevroren in een moment en lijkt zo onveranderlijk.

Camperduin | Bron: Jan Koster – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Al voor de fotografie haar intrede deed, sprak het Nederlandse landschap met haar ordelijkheid en patronen en het bijzondere licht al tot de verbeelding. Landschapsschilders gaven hun kijk op dit landschap. Nu hebben fotografen deze taak overgenomen. Bewapend met hun camera gaan ze op zoek naar het perfecte licht om bijzondere stukjes Nederland te schieten.

Voor de serie Holland Album heeft l.j.a.d. Creyghton onbekende en onbedorven plekken in Nederland gefotografeerd. Met zijn camera wacht hij net zo lang op het perfecte licht tot zijn foto’s doen denken aan een landschapsschilderij van een Hollandse meester. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Jan van Hoof Galerie.

Wout Berger veranderde, geïnspireerd door Amerikaanse landschapsfotografen, van reclame-modefotograaf in een landschapsfotograaf. Zijn muze is echter niet Amerika, maar Nederland. Het werk van Berger is te koop bij Zerp Galerie vanaf 1850 euro.

Schaatsers Uitdam | Bron: Wout Berger – Zerp
Ring Amsterdam | Bron: Wout Berger – Zerp

Voor de serie Holland as a miniature heeft Erik Hijweege bekende Nederlandse taferelen als een soort ansichtkaarten vastgelegd. De foto’s uit deze serie (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Flowerbulbs De Zilk | Bron: Erik Hijweege – Eduard Planting

Jan Koster richt zijn professionele aandacht als fotograaf op een bepaald deel van het Nederlandse landschap, namelijk op de duinen. De scheiding in het midden van de foto moet ons duidelijk maken dat we naar dit landschap kijken door de ogen van de fotograaf. Deze foto’s zijn vanaf 530 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Verklikkerduinen 2 | Bron: Jan Koster – Lumas
Westerduinen 1 | Bron: Jan Koster – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Denkend aan Holland
Sluiten