Trends in de fotografie: De nachtelijke metropool

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: De nachtelijke metropool.

Glass Jungle|

Licht is heel belangrijk in de fotografie en waar zie je het contrast tussen licht en donker nou beter dan in de nachtelijke stad? De architectuur van de stad zorgt met alle verschillende lichtjes voor interessante lijnen en beweging.

Kenmerken van de foto’s

Op deze foto’s is een grote stad te zien, er is dus veel aandacht voor de architectuur. Door de lijnen van de verschillende gebouwen ontstaan lijnen en een compositie in de foto. Omdat het nacht is en de foto’s van grote afstand gemaakt zijn, zijn er nauwelijks mensen te zien op de foto, alle aandacht gaat naar de stad zelf.

Deze foto’s zijn ’s nachts genomen. Soms stelt de fotograaf een lange sluitertijd in Hierdoor lijkt het licht in de foto haast te bewegen. Licht is een van de belangrijkste dingen in deze foto’s. Het laat zien dat deze rustig lijkende steden ook ’s nachts niet stilstaan en zorgt voor kleur en contrast in de foto’s.

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf pakt het nachtelijk foto’s maken van de metropool weer anders aan. De ene fotograaf kiest er voor om als urban explorer opzoek te gaan naar verborgen beelden, de andere fotografeert de bekende gebouwen op een nieuwe manier. Alle deze fotografen zijn gefascineerd door de rustige en toch tegelijk bedrijvige sfeer die steden die nooit slapen uitstralen.
Evan Joseph heeft vanuit een helikopter beelden van New York geschoten. Op zijn foto’s kijken we van bovenaf op de lichten van het nachtelijke New York neer. Het werk van Joseph is vanaf 260 euro te koop bij galerie Lumas.

[RELATED id=’250629′]
Marcus Koppen is een Duitse fotograaf die woont en werkt in Amsterdam. Hij reist echter ook de wereld over om foto’s te maken van wereldsteden. Hij is geïnteresseerd in hoe snel steden veranderen en vindt de sfeer van de nachtelijke stad fascinerend. De foto’s van Koppen zijn vanaf 980 euro te koop bij galerie Foam Editions.

Neil Ta is een urban explorer en fotografeert graag delen van de stad die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Zijn foto’s bieden een nieuwe kijk op de stad. Zijn werk is te koop bij galerie Qlickeditions vanaf 60 euro.

Jörg Dickmann is een reis- en stadsfotograaf die specialiseert in nachtopnamen en opnamen met een lange sluitertijd. Met zijn digitale nabewerking zorgt hij voor interessante beelden. Zijn werk is vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: De nachtelijke metropool
Sluiten