Trends in de fotografie: De beschilderde foto

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: De beschilderde foto.

De schilderkunst wordt gezien als de voorloper van de fotografie. Voordat het maken van foto’s mogelijk was, werden doek, penselen en verf ingezet om een weergave van de wereld te maken. Toen dit door de uitvinding van de fotografie achterhaald werd, werd de schilderkunst een manier om de innerlijke wereld van de kunstenaar te laten zien. De fotografie gaat ook deze kant op. Een foto hoeft geen momentopname meer te zijn en fotografie en schilderkunst gaan nu soms zelfs samen in een kunstwerk.

Kenmerken van de foto’s

Ook fotografie kan de werkelijkheid ombuigen om de fantasie van de kunstenaar tot leven te brengen. Sommige fotografen gebruiken een fotobewerkingsprogramma om hun foto’s aan het beeld in hun hoofd aan te passen, maar andere gaan old school te werk. Deze fotografen gebruiken de foto als basis voor een kunstwerk wat een samensmelting is van fotografie en schilderkunst.

De manier waarop fotografen dit doen verschilt. Waar bij de ene fotograaf de verf in dikke klodders op de foto aanbrengt, schildert de andere juist heel gedetailleerde toevoegingen. De combinatie van fotografie en schilderkunst versterkt elkaar en geeft de kunstenaar nog meer mogelijkheden het perfecte beeld te creëren.

Beyoncé | Bron: André Monet – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Waar bij de ene fotograaf duidelijk de grens tussen de fotografie en de schilderkunst te zien is, vloeit deze bij de andere fotograaf naadloos in elkaar over. Sommige foto’s lijken haast collages. Omdat deze combinatie van kunstvormen zo veel mogelijkheden heeft, zijn de resultaten heel verschillend.

Het oeuvre van André Monet bestaat uit portretten van beroemdheden. Naast fotografie gebruikt hij ook verf en zelfs stukken tekst om de celebrities uit te beelden. Deze werken zijn vanaf 460 euro te koop bij galerie Lumas.

Voor haar Metropolitan serie maakt Sandra Rauch ook portretten die de schilderkunst en de fotografie combineren. Zij portretteert echter geen beroemdheden, maar steden. Deze stedenportretten zijn vanaf 390 euro te koop bij galerie Lumas.

Berlin | Bron: Sandra Rauch – Lumas
New York | Bron: Sandra Rauch – Lumas

Portretfoto’s vormen de basis van het werk van Rajni Perera. Na het maken van de foto begint het grootste deel van haar werk pas. De foto wordt met verf van kleding, achtergrond en symboliek voorzien met als resultaat een soort magische of religieuze iconen. Deze kunstwerken zijn vanaf 100 euro te koop bij Public House of Art.

Esther Zitman gebruikt ook fotoportretten als basis voor haar kunstwerk. Deze portretten, die ze in tijdschriften vindt, bewerkt ze niet met verf, maar met lippenstift. Door de mannelijke portretten in de serie A lèvres met lippenstift te bedekken, krijgen ze plotseling een heel ander uiterlijk en een nieuwe betekenislaag. Deze foto’s zijn vanaf 100 euro te koop bij Public House of Art.

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: De beschilderde foto
Sluiten