Trends in de fotografie: Bloemstillevens

Met de serie trends in de fotografie belichten we de huidige trends op het gebied van fotografie, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries. Geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Bloemstillevens.

Blue | Bron : Jaap Scheeren

Er zijn een heleboel verschillende soorten bloemstillevens. Op het ene stilleven staan de bloemen netjes in een vaas, op het andere zijn ze door het hele beeld verspreid. De compositie en vooral de kleur zijn heel belangrijk bij deze foto’s.

Kenmerken van de foto’s

Dit type stilleven komt uit de schilderkunst. Onder andere in de Gouden Eeuw waren bloemstillevens een populair genre. Heel precies werden verschillende soorten bloemen vastgelegd vaak ook met kleine verrassingen, zoals verstopte insectjes. Net als de schilders toen, zetten de fotografen nu de natuur naar hun hand en maken ze composities die in de natuur niet mogelijk zouden zijn. Bloemen die niet in hetzelfde seizoen bloeiden werden in het kunstwerk wel samen in een vaas geplaatst.
[RELATED id=’249297′]
Deze foto’s van deze bloemstillevens doen vaak dramatisch aan, sterke kleurcontrasten, belichting en hulpmiddelen als water en spiegels zorgen voor een dramatisch effect. Er is bij veel fotografen te zien dat ze naar hun schilderende voorgangers gekeken hebben.

Sabilulungan | Bron: Margriet Smulders

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf heeft een eigen aanpak voor het maken van bloemstillevens. Waar de ene een boeket in een vaas fotografeert, vult de andere het liefst het hele beeld met losse bloemen. Wel kun je bij alle foto’s zien dat dit geen spontane beelden zijn, er is goed nagedacht hoe het eindproduct er uit moet komen te zien.

Jaap Scheeren is een veelzijdige fotograaf. Naast landschappen en sprookjesachtige portretten fotografeert hij ook bloemstillevens. Deze stillevens bestaan uit verse bloemen, kunstbloemen of droogbloemen in een vaas. Scheeren speelt met de kleuren van deze bloemen. Zo kan een vrolijk gekleurd boeket een monochrome foto worden. Het werk van Scheeren is te koop bij Flatland Gallery (prijs op aanvraag).

Flowers in red, green and blue | Bron: Jaap Scheeren
Dried flowers in red, green and blue (painted black) | Bron: Jaap Scheeren

Margriet Smulders pakt het heel anders aan met haar bloemstillevens. Met water, spiegels en natuurlijk bloemen creëert zij een theatraal beeld. Haar foto’s zijn vanaf 3.900 euro te koop bij galerie Zerp.

The celestial marsh with the wild ducks | Bron: Margriet Smulders
Sadjak Tjinta (Love Poem) | Bron: Margriet Smulders

Isabelle Menin heeft een achtergrond in schilderen en illustreren. Dit is goed te zien aan haar kleurrijke foto’s, die iets schilderachtigs hebben. Van haar bloemstillevens maakt ze composities die gebaseerd zijn op het werk van schilders uit de 15de en 16de eeuw. Deze foto’s zijn vanaf 260 euro te koop bij galerie Lumas.

E la nave va Nº 2 | Bron: Isabelle Menin
Lude Nº 11 | Bron: Isabelle Menin

Ook Annet van der Voort is geïnspireerd door de schilderkunst, maar dan die uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Haar, tegen een zwarte achtergrond gefotografeerde, bloemstillevens doen denken aan de geschilderde bloemstillevens van Rachel Ruysch, ook hier zijn veel tulpen en vaak een insect te zien. De foto’s van van der Voort zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie lumas.

Vanitas IX | Bron: Annet van der Voort
Vanitas VIII | Bron: Annet van der Voort
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Bloemstillevens
Sluiten