Tessa Ham
Tessa Ham Froot 21 jun 2018

Dat werd tijd: transgender is officieel geen psychische stoornis meer

Het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten, zorgt vaak voor een jarenlange strijd. Genderdysforie heet dat, het diepe gevoel van onbehagen dat je ervaart als je geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeen komen. Jarenlang classificeerde de World Health Organization (WHO) dat gevoel als een psychische stoornis. Maar nu, voor het eerst sinds 1992, heeft de WHO hun lijst van psychische stoornissen aangepast en genderdysforie geschrapt.

Volgens het bedrijf is er genoeg bewijs dat het niet om een mentale gezondheidstoestand gaat en hoeft ‘genderdysforie’ niet meer op de International Classification of Diseases te staan. Iets wat wij natuurlijk allang wisten. De World Health Organization zegt nu zelf beter te begrijpen dat ‘transgender zijn’ op de lijst van psychische stoornissen te laten staan voor een enorm stigma kan zorgen.

Transgenders worden vaak niet geaccepteerd

Met deze verandering hopen experts dat de wereld anders naar transgenders gaat kijken. Zo is het in veel landen bijvoorbeeld nog illegaal om je “voor te doen” als het andere geslacht. The Trans Muder Monitoring Project registreerde maar liefst 1700 vermoorde transgenders tussen 2007 en 2014.

Transgender, psychische stoornis, world health organization

Genderdysforie van de lijst afhalen zendt een sterke boodschap aan de landen waar transgenders nog helemaal niet geaccepteerd worden. Maar ook waar transgenders wel legaal zijn, helpt het voor de sociale acceptatie dat genderdysforie niet langer een psychische stoornis is.

Eerste stap is gezet

Genderdysforie is niet helemaal verdwenen bij de WHO en staat nu in de categorie: ‘Conditions related to sexual health’. Dat zorgt nog wel voor een debat, omdat transgender zijn helemaal niet per se iets met seks te maken heeft. Toch is genderdysforie daar geplaatst, omdat de lijst veel gebruikt wordt door verzekeringen om te kijken welke medische kosten vergoed moeten worden. Helemaal zijn we er helaas nog niet, maar de eerste stap is genomen!

Het is overigens niet de eerste keer dat de lijst gecorrigeerd is. In de jaren 70 werd homoseksualiteit van de lijst geschrapt.

Reageer op artikel:
Dat werd tijd: transgender is officieel geen psychische stoornis meer
Sluiten