Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 20 aug 2017

10 handige tips voor de sociale omgang

Noem het lifehacks, noem het tips, noem het handigheidjes: hoe je het ook wil noemen, deze wetenswaardigheden zijn ongelooflijk nuttig wanneer je handiger wilt worden in onderonsjes, gesprekken en andere situaties waarin je met andere mensen in de weer bent. Het klinkt misschien niet héél sexy, maar het is wel reuzefijn om te weten!

1. Wanneer je met een groep mensen bent en men moet lachen, kijkt men vaak het eerst naar degene die hij of zij liefheeft

Deze truc kan je helpen om relaties onderling goed te observeren. Het vertelt je namelijk welke leden van de groep een sterke band met elkaar hebben en elkaar (leren) vertrouwen, blijkt uit dit onderzoek. Het kan je natuurlijk ook vertellen hoe jouw relatie met anderen is, door op te letten wie als eerst naar jou kijkt.

2. Als je iemand iets vraagt op te lossen, kan dat er voor zorgen dat zij jou aardiger vinden

Dus jij geeft een taakje, en zij vinden je aardiger. Als je iemand overhaalt om iets voor je te doen gaan zij (veelal onbewust) bedenken waarom ze dat voor jou willen doen. Zo denken ze dus na over waarom jij het waard bent om dat te doen. Veelgehoorde verklaringen zijn: “We zijn vrienden, daarom!” of “hij/zij zou hetzelfde voor mij doen”, zo beschrijft het Ben Franklin-effect. Ahaaaa…

3. Met stilte krijg je antwoorden

Als je iemand een vraag stelt, en diegene antwoordt niet heel snel, zet er dan niet te veel druk achter. Even een moment van stilte inlassen kan er voor zorgen dat je gesprekspartner zich opzij of haar gemak voelt, vrij mág spreken en de tijd krijgt om na te denken. Deze handigheid is vooral te gebruiken bij onderhandelingen of moeilijke gesprekken.

4. Laat de binnenkant van je handen zien

Een paar open handen straalt een open situatie uit. Maar ook zorgt het er voor dat mensen je sneller gelijk geven en dat ze je aardiger vinden. Wijzen, daarentegen, wordt sneller gezien als opdringerig en ongepast.

5. Knikken met je hoofd tijdens een gesprek zorgt er voor dat je vaker gelijk krijgt

Dit werkt minder snel wanneer je complete waanzin verkoopt, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Hoe het komt? Mensen spiegelen vaak onbewust hun lichaamstaal aan die van jou en knikken tijdens het gesprek kan er dus voor zorgen dat een ander dat ook gaat doen.

6. Mensen onthouden beter zinnen die niet afgema…

En dat is precies de reden waarom sommige reclames abrupt worden afgebroken. Juist omdat het een beetje mal is, gaan mensen er over nadenken en zelfs er over praten met anderen. Dit effect wordt het Zeigarnik-effect genoemd.

7. Kauwgom kauwen kan je helpen te ontspannen en te focussen

Hoewel deze tip wat bekender is, mag het niet ontbreken in dit lijstje. Kauwgom kauwen verlaagt de cortisol in je lijf waardoor je minder stress ervaart. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je alerter bent én het helpt je dingen iets makkelijker te onthouden. Zo’n stuk kauwgom in je mond tijdens een belangrijk gesprek is misschien niet het beste idee, kijk maar eens wat het met je uitstraling doet, maar wel goed in te zetten voordat je een presentatie of conversatie induikt.

8. Let op de voeten!


Als je met iemand in gesprek bent, let dan op de voeten van je gesprekspartner – voor zover dat kan. Als de tenen naar jou richten, betekent dat vaak dat degene tegenover jou geïnteresseerd is in wat je zegt. Staan de voeten een heel andere kant op, dan is je gesprekspartner waarschijnlijk ergens anders met z’n gedachten.

9. Als je een nieuw iemand ontmoet, verwerk dan hun naam in het gesprek

Deze tip werkt twee kanten op: enerzijds onthoud je hun naam beter, en aan de andere kant geeft het je gesprekspartner het gevoel dat je geïnteresseerd bent. Deze truc werkt heel goed, maar het moet natuurlijk niet te geforceerd toegepast worden. 😉

10. Laat je enthousiasme zien, dan worden anderen dat ook!

Deze truc heeft weer betrekking op het spiegelen van anderen. Als jij heel enthousiast over iets vertelt, worden anderen dat ook! Zo krijg je een sterke eerste indruk én vinden mensen je vaak een leuk persoon.

Tja, hoe goed je ook je best doet… Als je zo jong bent als deze twee kan je alleen maar lachen tijdens een gesprek!

Reageer op artikel:
10 handige tips voor de sociale omgang
Sluiten