A. de Jong
A. de Jong Froot 14 mei 2018

De ‘feministische’ parodie op This is America waar niemand op zit te wachten

Als je Childish Gambino nog niet kende, dan ken je hem sinds vorige week. Het is de artiestennaam van acteur Donald Glover, die dus ook muziek maakt. De videoclip van zijn nieuwe nummer This is America ging viral, en terecht. Nu is er een parodie: This Is America: Women’s Edit van Nicole Arbour. En die is tenenkrommend.

De ‘feministische’ remake – This is America Women’s Edit – gaat in op onderwerpen als schoonheidsnormen, de loonkloof, verkrachting en ‘titties’. Waar de schoonheid van het origineel juist in zijn subtiele verwijzingen lag, slaat deze videoclip de plank mis. Vooral vanwege de achterliggende beweegreden om de videoclip te maken.

This Is America: Women’s Edit

Niets mis met slechte videoclips, maar deze versie haalt alles weg wat goed was aan het origineel van Childish Gambino. De lichaamsbewegingen die teruggaan naar het Jim Crow-tijdperk zijn er niet meer. De dansmoves die de chaos van geweld richting de zwarte gemeenschap uitbeelden, zijn verwisseld voor aritmische twerks en tapdanspasjes. En de lekkere flow van Childish Gambino is vervangen door een stem die als een slap aftreksel van Iggy Azalea omschreven kan worden.

Nicole Arbour

De vrouw achter de remake is Nicole Arbour, die zichzelf cabaretier noemt. Ze maakte de parodie van This Is America, omdat ze de originele boodschap – hoe gemakkelijk we worden afgeleid van de waarheden van racisme en geweld tegen de zwarte gemeenschap – overtrokken vindt. Ieder zijn mening. En de onderwerpen die ze wel aansnijdt, zijn ook prima. Maar het is de zoveelste keer dat Nicole Arbour een boodschap over racisme parodieert. Eerder maakte ze onder meer al een parodie op Dear White People met Dear Fat People. Om over haar onderstaande tweet maar te zwijgen.

Het origineel van Childish Gambino

Sluiten we toch nog even af met het origineel. Lees ook de 8 verborgen boodschappen van Childish Gambino in This is America.

Reageer op artikel:
De ‘feministische’ parodie op This is America waar niemand op zit te wachten
Sluiten