A. de Jong
A. de Jong Froot 8 mei 2018

This is America: de (verborgen) boodschappen van Childish Gambino in zijn geniale videoclip

Als je Childish Gambino nog niet kende, dan ken je hem sinds deze week. Het is de artiestennaam van acteur Donald Glover, die dus ook muziek maakt. De videoclip van zijn nieuwe nummer This is America ging viral. En terecht, want het is een retegoede video die Amerika en de rest van de wereld wakkerschudt.

Childish Gambino – This Is America

In This is America wordt korte metten gemaakt met het bizarre wapenbeleid in Amerika, het vele geweld op straat en racisme dat nog steeds aanwezig is. Bekijk hieronder eerst de videoclip – want die is echt goed – en lees dan de (verborgen) boodschappen, opgemerkt door scherpe twitteraars.

Wapens zijn waardevoller dan mensen in Amerika

Om te beginnen met de meest voor de hand liggende. Duidelijk is dat de videoclip van Childish Gambino vooral een protest is tegen de wapenwet in Amerika. Naast een grafische weergave van vuurwapengeweld, wordt in iedere scène van This is America waarin iemand wordt neergeschoten het wapen met veel meer respect behandeld dan de lichamen van mensen.

De comeback van Jim Crow

https://twitter.com/xocourtsss/status/993342561782771713

Jim Crow is een typetje van een zwarte Amerikaanse slaaf, in 1828 neergezet in het lied Jump Jim Crow door de Amerikaanse entertainer Thomas Rice. In verschillende scènes wordt er subtiel naar hem verwezen.

De oorsprong van dansen

In de video wordt gerefereerd naar verschillende dansvormen uit Afrika en donkere achterbuurten. Deze zijn geadopteerd door dezelfde Amerikanen die een oogje dichtknijpen tijdens geweld tegen zwarte mensen.

Bijbelse referenties

Hier zou gerefereerd worden naar Openbaring 6:8 uit de bijbel, die alsvolgt luidt: ‘En ik zag, en ziet, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was de dood; en de hel volgde hem na. En hun werd macht gegeven om te doden tot het vierde deel der aarde, met zwaard, en met honger, en met den dood, en door de wilde beesten der aarde.’ Ja, de bijbel is wat onduidelijk geschreven. Feit is dat met de verschijning van vier ruiters de naderende Apocalyps wordt bedoeld. De vertaling in het onderstaande beeld: zonder dat Childish Gambino en de vier witte dansers (symbool voor ruiters) het doorhebben, naderen een wit paard (met de dood als ruiter) en de politie (symbool voor ondergang).

Terrorisme is nog steeds een groeiende dreiging

En nee, dat gaat niet alleen om moslimterrorisme.

Adlibs en features

Een selecte groep topartiesten speelt en zingt mee in This is America (zoom maar eens in op het kerkelijke koortje) en van sommigen zijn adlibs te horen. Onder hen: 21 Savage, Young Thug, BlocBoy JB, Rae Sremmurd’s Slim Jxmmi en Migos’ Quavo.

De sunken place

Childish Gambino verwijst met This is America ook naar Get Out van Jordan Peele. De film – waarin Gambino’s song Redbone te horen is – introduceerde met name de theorie van de ‘sunken place’, waarin gemarginaliseerde mensen zich bewust zijn van het geweld dat hen omringt, maar te machteloos zijn om het te stoppen.

SZA cameo

Minder zwaar: zangeres SZA verschijnt in de video terwijl er ‘get your money, black man’ wordt gezongen. Zal ook symbolisch zijn, maar de boodschap erachter hebben we er nog niet uitgehaald.

Reageer op artikel:
This is America: de (verborgen) boodschappen van Childish Gambino in zijn geniale videoclip
Sluiten