Deze prachtige talenboom laat zien hoe de meeste talen met elkaar zijn verbonden

Dat veel talen overeenkomsten met elkaar hebben of zelfs heel erg op elkaar lijken, dat is je vast wel eens opgevallen. Maar wist je ook dat de meeste talen gegroepeerd kunnen worden in slechts een paar oorspronkelijke talengroepen?

Hoe dat precies zit heeft illustrator Minna Sundberg op mooie wijze uit weten te leggen in een Linguistic Tree. Oftewel: een talenboom. Hierin kun je de oorspronkelijke talengroepen zien en ontdek je hoe dichtbij verschillende talen soms bij elkaar liggen.

Aan de hand van de research data van Ethnologue maakte Minna een boom om te illustreren hoe alle Noordse talen gegroepeerd kunnen worden tussen de Indo-Europese en Oeraalse ‘families’. Deze groepen hebben allemaal weer verschillende talen die zogenaamd de bladeren van de boom moeten voorstellen.

Hier is de hele talenboom te zien

Klik op de foto om ‘m in hoge resolutie te zien en om in te kunnen zoomen.

De linkerkant van de kaart laat de Indo-Iraanse talen zien. Je ziet de connecties tussen Hindi en Urdu, maar ook tussen sommige regionale Indiase talen zoals Rajasthani en Gujarati.

De Europese tak van de boom splitst zich op in de Slavische, Romaanse en Germaanse groepen. Hier zie je goed de link tussen de verschillende Slavische talen. Ook zie je nog een paar van de oudste Britse (Keltische) talen bij elkaar.

De grootte van de ‘bladeren’ (dus de talen) van de boom is zeker niet willekeurig, maar juist om globaal aan te geven hoeveel mensen de taal spreken.

Maar hoe uitgebreid deze talenboom ook is, zelfs deze illustraties bevat nog niet alle talen van de wereld. Minna vertelt: “De meeste kleinere talen haalden de illustratie niet. Van alleen al de Indo-Europese familie zijn er letterlijk honderden talen, en zoveel pasten er gewoon niet op.”

Lees ook: Waarom heel Europa ‘ananas’ zegt en slechts een paar landen niet

Reageer op artikel:
Deze prachtige talenboom laat zien hoe de meeste talen met elkaar zijn verbonden
Sluiten