Froot.nl
Froot.nl Froot 5 mei 2018

9 dingen die je moet weten als je sushi gaat eten

Het eten van sushi is voor de meesten van ons niet meer uit ons leven weg te denken. De hapjes uit de Japanse keuken zoals Maki, Nigiri en Sashimi zijn in veel restaurants te verkrijgen en anders laat je het gewoon thuis bezorgen. Maar weet jij eigenlijk wel hoe je sushi moet eten? Wij geven je 9 nuttige tips die ervoor zorgen dat je Japanners nog recht in de ogen aan kunt kijken.

1. Eet de vis in een bepaalde volgorde om de lekkerste smaak te krijgen

Het is de bedoeling om vis in volgorde van ‘licht’ naar ‘zwaar’ te eten. Dit zorgt ervoor dat de zware vissmaken de lichte vissmaken niet verpesten. Wil je weten wat de goede volgorde is? Die is als volgt: witte vis –> zilvere vis –> rode vis –> zalm –> vette vis –> sushi met ei dient als ‘toetje’. Het bestellen van simpele rolletjes geeft aan dat je aan het einde van je bestelling bent.

2. Gooi je wasabi niet in de sojasaus

Als we als Nederlandsers ergens goed in zijn, is het lomp gedrag. Een voorbeeld daarvan is om je wasabi te mixen door je sojasaus. Het is verdomme geen hutspot. Japanners worden gek als ze dit zien. De wasabi doe je los op de sushi, waarna je het voorzichtig in de sojasaus dipt. En onthoud daarbij dat overdaad schaadt. Meestal is wasabi toevoegen overigens helemaal niet nodig, omdat in dit traditionele Japanse eten zelf ook al wasabi zit verwerkt.

hoe je sushi moet eten, wasabi, sojasaus

3. Wrijf je chopsticks niet tegen elkaar

Als je in een authentiek Japans restaurant bent, is het erg onbeschoft om je chopsticks tegen elkaar aan te wrijven. Op deze manier beschadig je de chopsticks en zeg je eigenlijk tegen de chef: “je servies is goedkoop”. Vind jij het lastig om met chopsticks te eten? Het is niet gek om sushi met je handen te eten, zo werd dit vroeger in Japan ook gedaan.

4. Gebruik sojasaus op de juiste manier

De sojasaus moet op de vis terechtkomen en niet op de rijst! Je moet een sushi stukje dus eigenlijk ‘omgekeerd’ in de saus dopen. Daarnaast heb je maar een klein beetje saus nodig, want anders proef je de vis niet goed meer.

5. Eet tussendoor een stukje gember

Gember wordt tussen verschillende sushi door gegeten om de smaak te neutraliseren. Nederlanders leggen het vaak op de sushi.

6. Krijg nooit meer een wasabi-burn

Wasabi is een groene pittige pasta die vaak wordt geserveerd tijdens het eten van sushi. Wanneer je er te veel van eet, kan het voelen alsof je mond in brand staat. Heb je last van zo’n wasabi-burn? Stop dan met ademen door je mond en adem snel in en uit door je neus. De branderigheid moet binnen een paar seconden weg zijn.

7. Drink je misosoep

Als je misosoep bestelt in een sushirestaurant, is het niet vreemd om het uit het kommetje te drinken. Daarnaast is de soep geen voorgerecht, maar is het bedoeld om na je hoofdgerecht te bestellen.

8. Tonijn, tonijn en tonijn

Wist je dat een tonijn verschillende delen heeft die gebruikt worden voor sushi? In onderstaande afbeeldingen staan alle delen toegelicht.

9. Sushi is gezond, maar niet alle varianten

Sushi is alleen gezond als je de traditionele variant eet, met vis, zeewier en rijst. Als je alleen maar gefrituurde sushi bestelt of de vernederlandste variant met mayonaise, dan kun je net zo goed naar de snackbar. Mayonaise over Japans eten smerenis sowieso een doodzonde.

Reageer op artikel:
9 dingen die je moet weten als je sushi gaat eten
Sluiten