Tessa Ham
Tessa Ham Froot 25 jun 2018

Pay what you can: in deze supermarkt bepaal je zelf hoeveel je betaalt

In Toronto is deze week de eerste supermarkt ter wereld geopend waar jij zelf bepaalt wat je betaalt voor de producten die je in je mandje hebt zitten. De vakken zijn bovendien ook nog eens gevuld met producten die normaal gesproken weggegooid zouden worden.

Eten dat niet meer verkocht mag worden

De supermarkt heet ‘Feed it Forward’ en verkoopt eten dat gedoneerd is door grotere supermarkten. Het eten is bijvoorbeeld een beetje beurs, maar kan nog gewoon opgegeten worden. Of het eten is te dicht bij de houdbaarheidsdatum om te verkopen. Soms wordt eten zelfs weggegooid omdat het warenhuis geen ruimte heeft om het kwijt te kunnen. Belachelijk en hartstikke zonde natuurlijk. Zeker omdat er genoeg mensen zijn die maar net kunnen rondkomen of zelfs helemaal niet.

Pay what you can grocery store, bakery and coffee shop. 3324 Dundas st west. #payitforward #paywhatyoucan #feedthehungry #feedthefuture #feeditforward

Een bericht gedeeld door Jagger Gordon (@chefjaggergordon) op

Jagger Gordon strijdt voor minder voedselverspilling

Chef Jagger Gordon is de verantwoordelijke voor dit geniale idee. Toen hij in 2014 een eigen cateringbedrijf runde, was hij elke keer verbaasd hoeveel eten er wel niet in de prullenbak eindigt. Daarom begon hij pop-up restaurants te openen in Toronto, die maaltijden weggaven die alleen bereid waren met voedsel dat normaal weggegooid zou worden.

In 2016 kwam de Canadese chef in het nieuws, omdat hij maar liefst zeshonderd warme maaltijden serveerde aan daklozen op kerstavond. In het jaar daarna begon hij het eerste pay what you can-restaurant, waar je lekkere soep kunt eten. Nu heeft hij dus naast een restaurant ook een supermarkt.

Gaat de pay what you can-supermarkt niet failliet?

Geld verdienen met de winkel wil chef Jagger Gordon niet en er is een grote kans dat dat niet lukt. De supermarkt is afhankelijk van mensen die wel daadwerkelijk geld betalen voor hun boodschappen en niet denken: ‘Ah, gratis eten’. Gelukkig zijn de kosten voor de supermarkt zijn relatief laag, omdat het eten wordt gedoneerd en medewerkers vrijwilligerswerk doen.

Bij de supermarkt is ook een bakkerij en een koffiezaakje, waar ook alleen producten worden gebruikt die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Minder voedselverspilling én minder hongerige magen. Daar kunnen we alleen maar een staande ovatie voor geven.

Als je naar het 8 uur-journaal kijkt, zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden! Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Wat een mooi concept! De supermarkt die deze week is geopend in Toronto wint op twee vlakken. Mensen mogen zelf kijken hoeveel ze kwijt kunnen voor de boodschappen. Daarnaast verkoopt de supermarkt alleen eten dat anders weggegooid zou worden. Minder voedselverspilling én minder hongerige families dus. We like! 🙌

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

Reageer op artikel:
Pay what you can: in deze supermarkt bepaal je zelf hoeveel je betaalt
Sluiten