Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 6 mrt 2018

Dit is waarom je de stukjes in je eten zo ongelofelijk vies vindt

In je leven heb je waarschijnlijk al voor een aantal verrassingen gestaan. Toch is er eentje waar we maar niet aan kunnen wennen: vreemde stukjes in het eten! Ben je net even lekker aan het smullen ergens van, zit er een vaag, onherkenbaar stukje in (?!). Het kan natuurlijk prima zo zijn dat je smult van yoghurt met brokken fruit erin, maar er zijn behoorlijk wat mensen die het weerzinwekkend vinden.

Je stelt je niet aan!

Nope, je ouders hadden ongelijk: je stelt je niet aan als je stukjes in je eten vies vindt. Duke Medical Centre heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen en stelt dat de structuur van eten minstens net zo belangrijk is als de smaak ervan. Goede kans dat jij het al wist, maar nu is het dus ook echt bewezen!

Het overlevingsmechanisme!

HLN schrijft dat het vermijden van stukjes in je eten te maken heeft met het overlevingsmechanisme. Zij stellen: ‘Smaakt voedsel niet zoals we verwachten of vinden we onherkenbare brokjes of stukjes terug? Doordat we niet weten wat we eten, zijn we liever extra voorzichtig.’ Yep, dat is inderdaad wel zo!

Ook dan is structuur belangrijk…

Dat de structuur van eten minstens zo belangrijk is als smaak wist je waarschijnlijk al als je niet of niet goed kunt ruiken. Best handig eigenlijk, dat menselijk lichaam!

Reageer op artikel:
Dit is waarom je de stukjes in je eten zo ongelofelijk vies vindt
Sluiten