Tessa Ham
Tessa Ham Froot 27 jun 2018

Verborgen street art van Keith Haring na 30 jaar weer te zien in Amsterdam

Maar liefst dertig jaar lang was er een mural van street art legende Keith Haring recht onder onze neuzen verborgen. De parel van 12 bij 15 meter zat verborgen achter aluminium platen op een gebouw in het centrum van Amsterdam. Tot de Nederlandse graffiti artiest Aileen Middel, oftewel Mick La Rock, alles op alles zette om het kunstwerk weer tevoorschijn te laten komen.

De mural is de grootste nog bestaande muurschildering van Keith Haring in Europa. Dat maakt de onthulling van het werk nog meer bijzonder.

Een bericht gedeeld door kidfromtha80s (@kidfromtha80s) op

Mural van Keith Haring in Amsterdam

Keith Haring schilderde de mural in 1986 op de opslagplaats van het Stedelijk Museum, toen hij daar een expositie had. Het rare zeewezen, deels hond en deels vis, is typisch Haring. Zijn kalkachtige lijnen en cartoon- en fabelachtige wezens waren meestal kleurrijk en leken van het doek of de muur af te dansen. Maar soms, zoals ook bij de mural in Amsterdam, gebruikte hij alleen dikke witte lijnen.

Keith Haring, street art, Amsterdam, kunst, mural

Speelse street art met een politieke boodschap

Hij wilde met zijn street art een dialoog beginnen over onder andere corruptie, racisme, drugsgebruik en angst voor een nucleaire apocalyps. Toen er bij hem HIV werd geconstateerd werd de politieke ondertoon van zijn creaties nog scherper.

Keith Haring, street art, Amsterdam, kunst, mural

Muurschildering weer zichtbaar

Vier jaar nadat hij de mural maakte in Amsterdam overleed hij op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Een jaar voor zijn dood was zijn street art in onze hoofdstad al niet meer te zien. Het gebouw moest geïsoleerd worden en er werden aluminium platen op de muurschildering geplaatst. Gelukkig is het werk na vier jaar lang lobbyen nu weer zichtbaar geworden.

Het gebouw met de mural staat helaas op een terrein waar je niet zomaar mag komen. Toch een glimp zien van het monumentale werk? Vanaf de Willem de Zwijgerlaan is de muurschildering gedeeltelijk te zien.

Keith Haring, street art, Amsterdam, kunst, mural
Reageer op artikel:
Verborgen street art van Keith Haring na 30 jaar weer te zien in Amsterdam
Sluiten