Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 16 jun 2017

Deze spray met het knuffelhormoon oxytocine moet (onder andere) homogeweld tegengaan

Je onveilig voelen op straat is iets wat je niemand toewenst. Je afkomst, religie of seksuele voorkeur zou nooit in de weg moeten staan voor een veilig gevoel. Hoewel we in Nederland vaak kunnen gaan en staan waar we willen, zijn er helaas toch nog veel gevallen van haat en geweld op straat. Voor de Amsterdamse Amanda Top kwam het helaas dichtbij: twee van haar vrienden, een homoseksueel stel, werden in elkaar geslagen tijdens een wandeling door Amsterdam.

Amanda wilde graag iets doen tegen deze onrechtvaardigheid. Voor het afstudeerproject van haar studie Culturele en Maatschappelijke Vorming ontwikkelde ze OXTR spray: een veiligheidsspray met het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. De stof oxytocine onderdrukt agressieve gevoelens, waardoor mensen zullen kalmeren wanneer je de spray in de lucht spuit. Amanda testte de spray tijdens een les boxen. “Tijdens het beoefenen van boxen komen er veel agressieve gevoelens vrij. Nadat het hormoon werd gespoten, werden de boxers na 10 minuten een stuk rustiger en was de oxytocineproductie in hun lichaam gestegen,” vertelt Amanda aan Froot.

Met het ontwikkelen van de spray wil Amanda voornamelijk het bewustzijn vergroten rondom haat en geweld op straat tegen homoseksuelen. Samen met vrienden verstuurde zij een brief en de spray rond in haar buurt. “Ik kreeg positieve reacties op het product. Na mijn onderzoek en resultaten heb ik ook een sponsor weten te koppelen aan mijn project. We werken hard aan de productie van de spray, maar het zal op kleine schaal starten,” aldus Amanda.

Een prachtig initiatief, nietwaar?!

Bekijk ook: Dit gebeurt er wanneer je een homofoob vraagt te knuffelen met een homo

Reageer op artikel:
Deze spray met het knuffelhormoon oxytocine moet (onder andere) homogeweld tegengaan
Sluiten