Tessa Ham
Tessa Ham Froot 19 jun 2018

Door deze gadget kunnen doven en slechthorenden eindelijk een gesprek voeren

Een etentje, vergadering, de weg vragen of een verjaardag: dingen die voor de meeste van ons doodnormaal zijn. Maar voor doven en slechthorenden is dit een hele opgave. Als ze met mensen zijn die geen gebarentaal kunnen, is het moeilijk of zelfs helemaal niet mogelijk om een gesprek te voeren. Maar de gadget SpeakSee gaat daar verandering in brengen.

De gadget is aan te sluiten op negen microfoontjes. Hij herkent wat er gezegd wordt en laat dit dan zien op de telefoon van de gebruiker. Zelfs een vergadering of een etentje met meerdere mensen is geen probleem. De microfoons hebben sensors die weten uit welke richting het geluid komt. Zo weet SpeakSee welke microfoon bij welk stemgeluid hoort. De tekst van elke spreker heeft de kleur die ook op de microfoon te zien is. Zo is het in één opslag duidelijk is wie wat zegt.

Dove ouders van de CEO

De CEO en mede-oprichter Jari Hazelebach van SpeakSee zag toen hij opgroeide hoe moeilijk het was voor zijn dove ouders om gesprekken te voeren onder normale omstandigheden. Toen hij aan de Erasmus in Rotterdam studeerde, besloot hij daarom een start-up te beginnen die ervoor zou kunnen zorgen dat zijn vader weer vergaderingen zou kunnen volgen. Met de start-up won hij in 2016 de Philips Innovation Award.

Misschien vind je dit ook interessant: smartwatch met braille voor blinden

Nu nog produceren

Zoals je misschien wel begrijpt, waren zijn ouders de eerste personen die de gadget uitprobeerden. Na heel wat aanpassingen wordt de gadget nu door tweehonderd mensen getest in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het prototype is nu af, maar SpeakSee heeft crowdfunding nodig om de gadgets die verandering gaan brengen ook daadwerkelijk te gaan produceren.

https://www.instagram.com/p/BkNmnh6nAo0

Meer baanbrekende gadgets?

Muhammad AliExpress #1: de 10 ‘greatest’ gadgets van de week

 

Reageer op artikel:
Door deze gadget kunnen doven en slechthorenden eindelijk een gesprek voeren
Sluiten