Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 8 jul 2017

Spanjaard verhuist naar Schotland om tot rust te komen én leert zichzelf prachtige foto’s te maken

Schotland is waanzinnig ondergewaardeerd. Ja, ze hebben er whiskey (of was het nou whisky?), kilts en haggis… Maar ze hebben ook een natuurlandschap waar je spontaan verliefd op wordt.

Ook de 30-jarige Fran Mart krijgt geen genoeg van het land. Van origine is Fran dan misschien een Spanjaard – waar het ook prachtig kan zijn – maar hij besloot te verhuizen naar het constituerende land in het Verenigd Koninkrijk.

Het fotograferen is iets wat hij zichzelf eigen heeft gemaakt. In eerste instantie waren zijn beelden erg persoonlijk, maar later is hij de natuur in gegaan om, naar eigen zeggen ‘de diepere connecties met de schoonheid van de natuur te ontdekken’. En de schoonheid, die heeft hij gevonden.

We besloten dat het de hoogste tijd werd om eens met Fran te spreken. Want deze prachtige platen kunnen we toch niet onbesproken laten?!

Hi Fran! Wat een mooie foto’s. Hoe kwam je erbij om de fotografie in te gaan? “Ik raakte gefascineerd door natuurlijke schoonheid, hoe fris en simpel het kan zijn. Ik wilde iets vastleggen wat we normaal niet zo gauw zien. Ik vind fotografie heerlijk.”

En ga je dan alleen op pad? “Nee, zeker niet! Ik word vergezeld door mijn hond, James MacGregor! Samen gaan we het land in.”

Maar, waarom in Schotland?! “Ik had altijd al het gevoel dat ik ergens anders thuishoorde. Ergens dichter bij de natuur. Ik woonde bij de kustlijn van Andalusië en dat voelde gewoon niet helemaal goed. Toen ik op vakantie was naar Schotland, in 2015, was het voor mij direct duidelijk dat ik hier hoor.”

Wat maakt Schotland zo mooi? “Het viel me gelijk op dat het licht hier anders is. Soms waan ik me even in een andere wereld. Ik probeer zo puur mogelijk om te gaan met het licht en de omgeving, zodat ik de schoonheid en onschuld van de natuur zo goed mogelijk kan waarnemen.”

Vertel eens wat meer over deze foto’s. Heb je ze allemaal in één keer gemaakt? “Nee, dat niet. Ik ben verschillende dagen op pad gegaan in de verschillende gebieden van de Schotse Hooglanden.”

Op sommige beelden zie je dat de dieren heel dicht bij je durven te komen. Hoe krijg je dat voor elkaar? “Ik zit soms wel uren te wachten tot ik het vertrouwen van de dieren een beetje voor me heb gewonnen. Als ik er dan toch lang zit voel ik meer affiniteit met de omgeving en word ik soms zelfs en beetje onderdeel van hun wereld.”

Heb je met de beelden nog een specifiek doel? “Ja. Ik wil dolgraag anderen inspireren om bewuster te leven. Om meer te genieten van de mooie momenten. Soms verliest men de controle, omdat we het allemaal zo druk hebben. Maar, ik wil met mijn foto’s het liefst mensen inspireren om het wat rustiger aan te doen en de schoonheid te zien in de zaken om ons heen.”

Benieuwd geworden naar andere beelden die Fran Mart heeft gemaakt? Scroll dan even verder:

Prachtig. Wij zijn weer helemaal zen. Jij ook? Je kunt trouwens ook nog even – in alle rust – een kijkje nemen op de website, het portfolio of op de Instagram-pagina van Fran.

Reageer op artikel:
Spanjaard verhuist naar Schotland om tot rust te komen én leert zichzelf prachtige foto’s te maken
Sluiten