Froot 7 feb 2017 Kirsten Beukers

Slim! Deze openbare urinoirs zetten urine om tot compost

In veel steden zijn er helaas te weinig openbare toiletten aanwezig om op elk moment een WC-bezoek te kunnen plegen. Dit is lastig voor mensen met een zwakke blaas en bijvoorbeeld zwervers. Gevolg: Mensen gaan wildplassen. Maar daar kun je in veel plaatsen ook nog eens een flinke boete voor krijgen. Sommige steden proberen het probleem op te lossen door openbare urinoirs te plaatsen en andere steden hebben uitschuifbare toiletten die alleen ‘s nachts worden gebruikt.

Maar Parijs heeft een nog veel aantrekkelijkere manier voor dit probleem: de Uritrottoir. Dit is een openbaar urinoir met daar bovenop een bloemenbed. Het Uritrottoir maakt namelijk compost van de urine van de bezoekers. Een dubbele functie dus!

Hoe zit dat dan?

De bloembak staat bovenop een box compost, die gevuld is met hooi. De urine van de bezoekers zorgt vervolgens voor een extra bron van stikstof voor de bevordering van het compostproces. Deze bloemen-urinoirs staan buiten op de stoep en hebben uiteraard ook een scherm voor privacy, net als bij een normaal urinoir.

De Uritroittoir is een mooie manier om mensen een plek aan te bieden waar ze kunnen plassen, zonder dat er een schoonmaakcrew voor nodig is. En, het ziet er nog mooi uit ook. Want wanneer niemand bezig is met een plasje plegen, ziet de Uritrottoir er gewoon uit als een mooie bloemenbak.

Helaas bestaat dit toilet op het moment alleen nog voor mannen. Sorry dames! Jullie zullen het toch nog langer op moeten houden.

Er zijn meer bijzondere manieren om naar het toilet te gaan, kijk maar eens naar deze aparte toiletten.

Reageer op artikel:
Slim! Deze openbare urinoirs zetten urine om tot compost
Sluiten