A. de Jong
A. de Jong Froot 20 apr 2018

Hoe skateboarden levens opfleurt in het arme binnenland van Zuid-Afrika

In een Zulu-dorpje in de Valley of a Thousand Hills, een een gebied in het oosten van Zuid-Afrika, heeft een groep jongeren zijn heil gevonden in skateboarden. Ze zijn onderdeel van het project Indigo Skate Camp, een organisatie die kansarme jongens de mogelijkheid geeft om zich te ontplooien.

Zand en eigenwijze geiten

Vanwege de zanderige ondergrond is streetskaten in deze omgeving natuurlijk geen optie, dus oefenen de kleine helden in bowls en halfpipes, die soms bezet zijn door een stel eigenwijze geiten.

skateboarden-zuid-afrika-1024x539

De organisatie bouwt de skate-accommodaties, levert skateboards en schoeisel en organiseert evenementen en toernooien. Ook worden er locals opgeleid om de jongeren te begeleiden.

Dit begon klein, maar inmiddels is de beweging gegroeid en is skateboarden in het gebied de populairste sport en een belangrijk middel voor sociaal contact. Mooi meegenomen: de jongeren hier zijn niet bang en hebben skills.

skateboarden zuid-afrika

Er worden nu ook projecten opgezet in nabijgelegen dorpen en provincies. Skateboardmerk Vans is partner van de organisatie en levert materiaal.

Short film over Andile op weg naar zijn eerste toernooi

Jess Colquhoun volgde Andile en zijn vrienden op weg naar hun eerste echte toernooi. We zeggen het er eerlijk bij: hierbij hielden wij het geen seconde droog.

Meer foto’s van Jess Colquhoun

skateboarden zuid-afrika
skateboarden, zuid afrika
Reageer op artikel:
Hoe skateboarden levens opfleurt in het arme binnenland van Zuid-Afrika
Sluiten