A. de Jong
A. de Jong Froot 1 apr 2018

Schilderende beesten: Bini the Bunny en andere grootmeesters uit het dierenrijk

Er wordt nogal eens hoogdravend gedaan over kunst, maar we weten zeker dat het gros van de mensen een Picasso en een Bini the Bunny niet van elkaar weten te onderscheiden. Artistieke dieren, ze bestaan. Nou ja, ze krijgen een kwast aangereikt en maken al dan niet bewust abstracte kunstwerken. We lichten een paar grootmeesters uit.

Congo de chimpansee

congo chimpansee, schilderende dieren

Om te beginnen met de grondlegger van de dierenkunst, Congo de chimpansee. In de jaren 50 en 60 maakte de aap wereldfaam als schilder. Zoöloog, schrijver en surrealistisch schilder Desmond Morris observeerde eerst de mogelijkheden toen de chimpansee op tweejarige leeftijd een potlood en papier kreeg aangeboden. Op vierjarige leeftijd had Congo 400 tekeningen en schilderijen gemaakt. Zijn stijl is beschreven als ‘lyrisch abstract impressionisme’.

Juuso

Een moderne dierlijke schilder is bruine beer Juuso, die de afgelopen jaren de kunstwereld verraste met zijn schilderijen. Volgens gedragsbioloog Jan van Hooff was er overigens geen sprake van kunst, maar van een kunstje. Heef hij natuurlijk een punt. De beer had in ieder geval zijn eigen expositie in Finland.

Bini the Bunny

bini the bunny, schilderende dieren

Nog zo’n legende: Bini the Bunny. Hij staat bekend als het enige konijn ter wereld dat kan schilderen, maar daarmee houdt het niet op. Bini the Bunny staat ook in het Guiness Book of World Records als het konijn die de meeste dunks heeft gemaakt in 1 minuut tijd. Ja, Bini kan ook basketballen.

Schilderende olifanten

schilderende dieren, olifant

In verschillende dierentuinen werden olifanten getraind om te schilderen onder het mom van gedragsverrijking. Maar uit onderzoek is gebleken dat de olifanten die lijntje voor lijntje leerden tekenen er niet gelukkiger van werden. Dus zijn de meeste dierentuinen er weer mee gestopt. Hoe dan ook bizar dat je een olifant een olifant kunt leren tekenen. Toch zeggen we uiteraard: niet meer doen.

Schilderende (witte) dolfijnen

dolfijn, schilderende dieren

Wie meer plezier hebben in schilderen, zijn witte dolfijnen. De non-profit organisatie Institute for Marine Mammal Studies hebben verschillende dolfijnen leren schilderen en volgens hen hadden de zwemmende zoogdieren daar plezier in.

Dogvinci

Om af te sluiten met Dogvinci, die alleen vanwege zijn naam al props verdient. Deze artistieke hond heeft al heel wat werken op zijn naam staan en zoals je hierboven ziet is er zelfs een minidocumentaire over hem gemaakt.

Reageer op artikel:
Schilderende beesten: Bini the Bunny en andere grootmeesters uit het dierenrijk
Sluiten