A. de Jong
A. de Jong Froot 2 jul 2018

Deze held heeft een schat in de Rocky Mountains verstopt om jou naar buiten te krijgen

We vertellen je bij voorbaat al dat dit een geniaal verhaal is. En niet omdat wij het zo mooi hebben opgeschreven. Nee, alle credits gaan naar de 86-jarige held Forrest Fenn, die een schat ter waarde van een miljoen heeft verstopt in de Rocky Mountains.

Fenn is oorlogsveteraan, schrijver, kunstmakelaar, avonturier en zelf benoemd archeoloog. Zes jaar geleden verstopte hij ergens in de Rocky Mountains een schat van het meest klassieke soort: een eeuwenoude houten Romaanse kist gevuld met gouden munten. De geschatte waarde ligt rond een miljoen dollar.

rocky mountains, schat, Forrest Fenn

De held verstopte de schat toen hij kanker had en niet meer te genezen leek. “Ik besloot om iets van mijn bezittingen achter te laten op een originele manier. Daar werkte ik al vijftien jaar lang aan”, schrijft Fenn op zijn website. “Met mijn actie wilde ik mensen uit wat voor continent dan ook laten ervaren hoe mooi het avontuurlijke buitenleven is.”

Ervaring rijker, illusie armer

In een gedicht in zijn memoires, The Thrill of the Chase (2010), werden negen aanwijzingen voor het vinden van de schat op cryptische wijze onthuld. De kist met goud zou vrij snel al gevonden zijn, dacht de stervende schrijver. Maar de dingen liepen anders.

Fenn herstelde van zijn ziekte en de schat is nog steeds niet gevonden. Hij had naar eigen zeggen nooit verwacht nog te leven als de schat gevonden zou worden. Ieder jaar komen er honderden avonturiers speciaal naar de Rocky Mountains. Tot nu toe komen die terug met een ervaring rijker en een illusie armer. Minder leuk: in zijn zoektocht naar goud is vorig jaar een avonturier overleden.

Zelf op zoek naar de schat in de Rocky Mountains

Maar voor alle duidelijkheid: de schat bestaat echt. Andere schrijvers en vrienden hebben het verhaal bevestigd. Er is zelfs een origineel contract. Maar zie maar eens een kist van 25 bij 25 centimeter te vinden. We helpen je een eind op weg.

Eén van de sleutelzinnen in het gedicht is volgens kenners de volgende: ‘Begin it where warm waters halt, And take it in the canyon down, Not far, but too far to walk. Put in below the home of Brown.’

rocky mountains, schat, Forrest Fenn
Zou de schat misschien in de Browns Canyon aan de Colorado (rivier) liggen?

‘Put in’ is een rivierterm die refereert naar de plek waar je te water gaat. ‘Not far, but too far to walk’, zou erop kunnen duiden dat je per vlot of kajak te water moet gaan. En Browns Canyon, aan de Colorado (rivier), is een prachtig, maar vooral ook afgelegen gebied om te kajakken en raften. Hmm, misschien te makkelijk.

Het gedicht en andere tips van Forrest Fenn

Duidelijk is in ieder geval dat de schat tussen zijn huis in Santa Fe, New Mexico en de Canadese grens ligt. En sowieso niet in de staten Idaho of Utah. Ook heeft het geen zin om in een gebied te zoeken lager dan 1.524 meter. De schat ligt ook niet in een mijn, op een kerkhof of in de buurt van een gebouw of brug.

Hieronder het gedicht met de hints. Op zijn website deelt Fenn, die hoopt dat het goud deze zomer wordt gevonden, af en toe een nieuwe tip. Succes. Oh ja, kijk wel een beetje uit. Er zijn onlangs vier mensen overleden tijdens een zoektocht naar de stad.

rocky mountains

The Thrill of the Chase

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.

From there it’s no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There’ll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you’ve been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I’ve done it tired, and now I’m weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

Reageer op artikel:
Deze held heeft een schat in de Rocky Mountains verstopt om jou naar buiten te krijgen
Sluiten