Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 6 mei 2017

Dit is hoeveel invloed schaduwen op je foto’s hebben en zo speel je er op in

Als het aankomt op het maken van een prachtige foto, denkt men vaak dat het draait om goed licht. Is ook zo. Deels. Minstens zo belangrijk is de donkerte in het beeld. Sterker nog: soms is de schaduw juist datgene wat de foto zo bijzonder maakt. Hoe zit dat eigenlijk?

Allereerst is schaduw zo mooi omdat het omarmt wat er op de foto te zien is: een schaduw hoeft nooit te wijken én brengt het geportretteerde (of juist iets dat niet op de kiek staat) in beeld. Kijk maar:

scha·duw (de; v(m); meervoud: schaduwen)

Wat is schaduw? Volgens Van Dale is het: ‘het gedeelte van een ruimte waar het licht niet rechtstreeks doordringt.’ Oftewel: de plekken waar het licht niet direct kan komen, omdat er iets tussen de lichtbron en het object in staat. Afhankelijk van waar het licht vandaan komt, verandert de vorm van de schaduw. En: hoe feller het licht, hoe groter het contrast tussen de schaduw en het verlichte oppervlak.

Logisch? Zeker, maar des te belangrijker om te weten op het moment dat je een goede foto wilt maken. Denk er maar eens over na: een silhouet heeft bijvoorbeeld vrijwel altijd een andere vorm dan de schaduw van een mens, dier of object.

Dat perfecte plaatje

Schaduwen kunnen op ontelbaar veel manieren een foto verrijken: Als eerst noemen we de fotografen die schaduw gebruiken om subtiele details te accentueren. Ook heb je de foto’s waarbij schaduw is ingezet om de hoofdrolspeler op een andere manier te portretteren. Je kunt met behulp van schaduw gemakkelijk texturen en patronen in het beeld verwerken.

Als derde mogelijkheid heb je foto’s waarop de schaduw juist de hoofdrol heeft gekregen. Dit heeft niet alleen een eigentijds effect, ook moet je als kijker de beelden in een nieuw licht bekijken.

Hoe dan?!

My Modern Met heeft een aantal heel belangrijke stappen opgesomd zodat ook jij een prachtige, schaduwrijke foto kunt maken:
Stap 1: Beslis welke rol je de schaduw wilt geven. Wil je dat ze subtiel aanwezig zijn? Wil je dat de schaduw effect geeft? Of wil je juist dat schaduw een heel eigen rol krijgt in het beeld?
Stap 2: Denk goed na over de positie en de kwaliteit van je lichtbron. Is je lichtbron ver weg en wat vager, dan zullen de randen van je schaduw wat vager zijn. Is het licht juist dichtbij, dan zijn de randen scherper en is het contrast groter.
Stap 3: Hoe zijn de verschillende elementen geplaatst? Het is handig als je kunt experimenteren met verschillende posities van bijvoorbeeld je object en je lichtbron.
Stap 4: Wees creatief! Zeker met kleur is het leuk om te kijken wat schaduw kan toevoegen aan het beeld. Daarnaast is het bij zwartwit-foto’s weer tof om te zien hoe groot het contrast tussen de schaduw en het licht is. Voel je vrij om te spelen met de verschillende facetten!

Mocht je meer inspiratie nodig hebben, dan kun je de volgende beelden wellicht waarderen:

Leg je met je beelden liever de nadruk op iets anders? Geen probleem! Onze fotografie-basket barst inmiddels haast uit zijn voegen van de inspiratie. Succes!

Reageer op artikel:
Dit is hoeveel invloed schaduwen op je foto’s hebben en zo speel je er op in
Sluiten