Tessa Ham
Tessa Ham Froot 16 jul 2018

Scarlett Johansson trekt zich terug: ‘Kritiek op mijn transgender-rol volledig terecht’

Na veel kritiek heeft Scarlett Johansson besloten niet de rol van een transman in de film Rub & Tug te vertolken. Ze begrijpt dat veel mensen liever een daadwerkelijke transgender de rol zien spelen. “Ik ben blij dat deze discussie een gesprek aanwakkert over diversiteit en representatie in films.”

Ophef over Scarlett Johansson als transgender

De film Rub & Tug is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Dante Gill, een transman die tijdens de jaren 70 en 80 een massagesalon runde als cover voor sekswerk. Er ontstond ophef toen bleek dat Scarlett Johansson de hoofdrol zou gaan spelen. Transgenders krijgen al minder kansen in Hollywood. Al helemaal als ze niet eens gecast worden voor personages die transgender zijn.

Dat Scarlett Johansson niet de beste persoon is om de rol te vertolken, bleek ook uit de manier waarop media verslag deden van haar rol in de film. Dante Gill wordt door de media standaard Jean Marie Gill genoemd en elke keer met ‘haar’ aangeduid. Dante leek op deze manier een vrouw die zich kleedde als een man. Frustrerend omdat Dante Gill in het echte leven moest vechten om een man genoemd te worden.

Scarlett Johansson zou de rol van transman Dante Gill gaan vertolken in een nieuwe film, maar veel mensen hadden daar kritiek op. Transgenders worden al minder gecast in Hollywood en krijgen helemaal weinig kansen als zelfs dit soort rollen niet door transgenders gespeeld worden. Scarlett Johansson heeft daarom uiteindelijk besloten zich terug te trekken. “Alhoewel ik het geweldig had gevonden om het verhaal van Dante te vertellen, snap ik waarom veel mensen vinden dat hij zou moeten worden gespeeld door een transgender. Ik ben dankbaar dat deze ophef een debat heeft gestart over diversiteit en representatie in films.”

A post shared by The Issue (@theissuebytribe) on

Scarlett Johansson gaat de rol niet spelen

“Kijk naar Jared Leto”, zei Scarlett Johansson in eerste instantie over de ophef. Hij speelde een transvrouw in Dallas buyers club. Maar inmiddels denkt ze anders over de rol. “Sinds mijn statement heb ik veel bijgeleerd over de transgender community”, zegt ze nu. “Ik besef dat ik ongevoelig ben geweest. Ik heb veel respect en liefde voor de transgemeenschap en ik ben blij dat er steeds meer wordt gepraat over inclusiviteit in Hollywood.”

“Alhoewel ik het geweldig had gevonden om het verhaal van Dante te vertellen, snap ik waarom veel mensen vinden dat hij zou moeten worden gespeeld door een transgender. Ik ben dankbaar dat deze ophef een gesprek heeft aangewakkerd over diversiteit en representatie in films.”

Representatie in Hollywood

Scarlett Johansson lag al eerder onder vuur, omdat ze in Ghost in the Shell een Aziatisch personage speelde. Ook qua diversiteit van etniciteiten valt er in Hollywood nog een hoop te leren.

Er zijn gelukkig steeds meer acteurs die diversiteit en representatie belangrijk vinden. Ed Skrein weigerde bijvoorbeeld vorig jaar een rol als Bengamin Daimio in Hellboy, nadat hij ontdekte dat het personage een gemengde Aziatische afkomst bleek te hebben. De rol ging toen naar Daniel Dae Kim, die wel een Aziatische herkomst heeft. Laten we hopen dat de rol van Dante Gill nu ook door een transgender gespeeld zal worden.

Reageer op artikel:
Scarlett Johansson trekt zich terug: ‘Kritiek op mijn transgender-rol volledig terecht’
Sluiten