Tessa Ham
Tessa Ham Froot 13 jul 2018

Rotterdam heeft een nieuw drijvend park, gemaakt van plastic uit de Maas

Rotterdam heeft er een nieuw park bij. Op de Rijnhaven ligt nu een drijvend park van 140 vierkante meter. Dat het park op het water ligt, is nog niet eens het meest opvallende: het is gemaakt van gerecycled plastic.

Plastic gevist uit rivieren in Rotterdam

Het project is toto stand gebracht met plastic dat op tijd uit het water is gevist, nog voordat het in de Noordzee terecht kon komen. Met speciale opvangplatforms hebben de initiatiefnemers de plastic verpakkingen, flessen en blikjes uit de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg gevist.

https://www.instagram.com/p/BlKtztPHA5_/

Het plastic is daarna gerecycled en gebruikt voor het drijvende park, door zeshoekige bouwstenen te produceren die met elkaar verbonden kunnen worden. Hoe meer plastic er opgevangen wordt, hoe groter het park wordt. Op de bouwstenen groeien verschillende planten, grassoorten en bomen.

Goed voor het milieu én de dieren

Het drijvende park is niet alleen een manier om plastic vervuiling tegen te gaan, maar ook een nieuwe leefomgeving voor dieren. Zelfs aan de onderkant! Daar groeien algen en planten, zodat vissen hun eitjes veilig kunnen stellen.

De eerste stap

Dit drijvende park is een prototype voor nog meer van deze projecten over de hele wereld. Op het Indonesische eiland Ambon is bijvoorbeeld ook zo’n project opgezet. “Het Recycled Park is een eerste stap”, zegt architect en initiatiefnemer Ramon Knoester. “We kunnen er straks bijvoorbeeld ook een drijvende bar van maken, of woningen. Als het maar een positief effect heeft op het milieu.”

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden! Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Rotterdam heeft een nieuw drijvend park, gemaakt van plastic uit de Maas
Sluiten