A. de Jong
A. de Jong Froot 3 jun 2018

9 tips voor het perfecte roerei

Als je roerei goed maakt, is het smaakvoller dan een omelet en spiegelei bij elkaar. Roerei maken is op zich niet zo moeilijk, maar de perfecte scrambled eggs vergt wel wat oefening. Hierbij 9 tips, waarvan de laatste het allerbelangrijkst is.

8 tips voor een perfect roerei, ook wel scrambled eggs

1. Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Wij bewaren eieren nooit in de koelkast, maar doe je dit wil, haal ze dan een halfuurtje van tevoren eruit.

2. Je kunt alleen eieren gebruiken, maar voor extra romigheid kun je melk, gesmolten boter of slagroom toevoegen aan je eiermengsel.

3. Kluts goed. De truc voor een romig resultaat begint namelijk al vóór dat je gaat bakken. Doe al een beetje zout en peper door de mix.

4. Gebruik een niet té grote pan met een niet te dunne bodem. De ene chef zweert bij een klein kookpannetje, wij gebruiken zelf graag een anti-aanbak koekenpan.

het perfecte roerei, tips, scrambled eggs

5. Begin met een laagje boter in de pan. Een droge pan kan ook, maar dan wordt je ei ook een stuk droger en bakt het ei sneller aan. Boter geeft daarnaast ook veel smaak. Uiteraard kan olijfolie ook, maar voor écht lekkere roerei gooi je jouw principes over boord en ga je voor lekkere vette roomboter.

6. Speel met temperatuur. Begin niet met een té hete pan en zet het vuur af en toe hoger of lager als je ziet dat je roerei te hard of te langzaam gaat. Je wil de perfecte balans vinden tussen je roerei droog bakken en dat er helemaal niets gebeurt. Overigens: liever te smeuïg dan te droog.

7. Roer het liefst met een rubberen spatel, en niet met een vork. Een siliconen pannenlikker is wat ons betreft een must-have.

8. Neem de tijd en stop er liefde in! Een perfect roerei maak je niet vlug even.

9. Haal het ei iets eerder van het vuur dan dat je denkt dat nodig is. De scrambled eggs garen namelijk nog even na als je de pan van het vuur haalt. Het roerei moet lekker smeuïg blijven.

Truffelroerei

Als je eenmaal de kunst in de vingers hebt, kun je gaan variëren. Een beetje kaas erdoorheen is lekker. Of geitenkaas. Maar als je echt uit wil pakken, dan maak je een truffelroerei. Hierbij doen we in plaats van melk altijd slagroom. Je maakt de scrambled eggs op dezelfde manier als hierboven, maar dan doe je er wat extra peper doorheen en schaaf je er op het laatst wat verse truffel overheen. Goddelijk.

Reageer op artikel:
9 tips voor het perfecte roerei
Sluiten