A. de Jong
A. de Jong Froot 3 mei 2018

Jaaa! Een robot die IKEA-meubelen in elkaar zet

Kasten van IKEA staan bekend om twee aspecten. Ze zijn veel te duur en nauwelijks in elkaar te zetten. Voor dat laatste kun je natuurlijk je schoonvader bellen, maar daar zitten hij en jij allebei niet op te wachten. Maakt ook niet uit, want er is nu een robot die IKEA-kasten in elkaar zet. Althans, die is in de maak.

Rommelige omgeving voor robot

Dr. Quang-Cuong Pam en collega’s beschrijven in een paper, gepubliceerd in Science Robotics, hun unieke project. Pham geeft aan dat hij geen ander project kent met een vergelijkbare constructieopdracht.

Ten eerste hebben de onderzoekers voor hun robot alleen dingen gebruikt, die voor iedereen gewoon in de winkel te koop zijn.

Daarnaast werden de verschillende onderdelen van de Ikea stoel niet netjes geordend, maar in een wirwar in de omgeving geplaatst. Dat komt namelijk meer overeen met hoe de meeste mensen iets in elkaar zouden zetten.

robot, ikea, kasten, meubelen

Voorlopig alleen een stoel

Hoewel we het al indrukwekkend vinden dat de robot het voor elkaar wist te krijgen de stoel in elkaar te zetten, is er duidelijk nog veel werk aan de winkel. Ten eerste is de Stefan stoel ook het enige Ikea object dat de robot in elkaar kan zetten.

De instructies zijn namelijk expliciet voor de betreffende stoel ingeprogrammeerd. Ten tweede doet de robot er zo’n 20 minuten over om zijn klusje te klaren, wat waarschijnlijk langer is dan je er zelf over zou doen.

robot, ikea, meubelen, kasten

Ikea instructies begrijpen dankzij AI

De onderzoekers gaan gelukkig verder met de robot. Ze willen hem geavanceerder maken met behulp van kunstmatige intelligentie. Hierdoor zou de robot geschreven of gesproken Ikea instructies moeten kunnen begrijpen, zodat niet elke stap geprogrammeerd hoeft te worden en hij alles in elkaar zou kunnen zetten (mits Ikea’s instructies duidelijk zijn).

Daarnaast is het de bedoeling dat hij ook ingezet wordt in andere ongestructureerde omgevingen. Hij zou onder andere inspecties uit kunnen voeren en in de boor-wereld aan de slag kunnen.

Op zoek naar een minder handige robot? Check dan deze lipstick droid.

Reageer op artikel:
Jaaa! Een robot die IKEA-meubelen in elkaar zet
Sluiten