Tessa Ham
Tessa Ham Froot 10 jul 2018

Activisten vinden manier om tóch de regenboogvlag in Rusland te laten zien

Zes activisten hebben tijdens de Pride Month een geniale manier om hun steun te betuigen aan de LGBT community in Rusland. Door slim gebruik te maken van het WK dat daar momenteel gehouden wordt, konden ze de regenboogvlag op klaarlichte dag, recht onder de neuzen van de Russische autoriteiten, laten zien aan de wereld.

We leven in het jaar 2018, maar helaas zijn er nog steeds landen waar je in de gevangenis kan worden gegooid, omdat je homoseksueel, lesbisch of transgender bent. Rusland bijvoorbeeld. Alleen de regenboogvlag ophangen of bij je hebben, is al verboden.

https://www.instagram.com/p/BlC2ohqnzbm/

Die regenboogvlag werd in 1978 door Gilbert Baker ontworpen om een symbool te zijn voor de LGTB community. Een symbool die de community overal ter wereld zou kunnen laten zien, om aan te tonen dat ze trots zijn op wie ze zijn. Maar dat symbool is veertig jaar later jammer genoeg in sommige landen verboden.

WK in Rusland

Toen zes activisten realiseerden dat het WK in Rusland samen zou vallen met de Pride Month, bedachten ze een geniaal idee om een statement te maken in het land. Ze besloten de vlag op klaarlichte dag op creatieve wijze mee te nemen naar de straten van Rusland.

rusland, regenboogvlag, lgbt, pride month, wk voetbal

Regenboogvlag met voetbalshirts

De activisten komen uit Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Colombia. De voetbalshirts van deze landen zijn samen de kleuren van de regenboogvlag. Samen reisden ze af naar de meest iconische plekken in Rusland en gaven ze eigenlijk een dikke middelvinger naar Rusland. Een subtiel idee misschien, maar zeker krachtig.

Gevaarlijke actie

Hun actie was dus niet zonder gevaar. Iets wat de activisten zich maar al te goed realiseerden. “Ik was erg nerveus onderweg naar het vliegveld”, vertelt de Mexicaanse activist Guillermo León. “Mijn familie en man waren erg bezorgd, maar het is zo’n geweldig project. We wilden een boodschap zenden naar de LGBT community die daar in angst leeft. Ze kunnen niet hun ware zelf zijn.”

Nederlandse activist was oranje

Eric Houter was de Nederlandse activist, die zorgde voor de kleur oranje in de ‘vlag’. “Ik ben niet homoseksueel of biseksueel, maar mijn broer vroeg me zijn plek in te nemen. De liefde voor mijn broer heeft me overtuigd, want ik ben nog nooit een activist geweest. Toen ik besefte hoe gevaarlijk het eigenlijk was, werd ik alleen maar zekerder van mijn zaak. We moeten ook zien dat hetero’s voor deze zaak vechten. Ik verdedig niet alleen de rechten van mijn broer, maar van iedereen.”

De complete fotoserie bekijk je hier.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden! Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Activisten vinden manier om tóch de regenboogvlag in Rusland te laten zien
Sluiten