Tessa Ham
Tessa Ham Froot 17 jul 2018

Pussy Riot ‘top 5’: de WK-finale en andere dappere acties van deze heldinnen

De Russische punkband Pussy Riot moet vijftien dagen de cel in, omdat ze de WK-finale in Moskou verstoorden. Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië stormden de dames van feministische, politieke band in politie-uniformen het veld op. De naam Pussy Riot ken je vast wel, maar wie is deze groep precies en wat zijn hun bekendste acties?

In minder dan twee jaar tijd groeide Pussy Riot van een Russische feministische protestband uit tot internationale bekende gezichten. Als een van de weinigen durven ze een tegengeluid te geven aan het Russische regime. In 2011 werd de politieke punkrockband opgericht. Tijdens interviews en optredens dragen ze felgekleurde jurken, panty’s en bivakmutsen.

Pussy Riot, protest, demonstratie, band, russisch, rusland, wk, finale

Sindsdien eisen ze met hun provocatieve guerrilla optredens op publieke plekken en hun video’s op internet internationale aandacht op. De leden van de band – Jekaterina Samoetsevitsj, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochinavragen – vragen via hun demonstraties en liedjes aandacht voor feminisme, LGBT rechten en het beleid van Vladimir Poetin. Dit zijn de bekendste acties van de dappere dames van Pussy Riot.

Bestormen WK-finale in Moskou

De leden van Pussy Riot moeten voor vijftien dagen de cel in voor hun actie tijdens de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië. Ze verstoorden de wedstrijd door in politie-uniformen het veld te bestormen. Eén van de vrouwelijke demonstranten wist een high five te bemachtigen van Mbappe. Binnen één minuut werden ze van het veld afgevoerd. Met hun actie wilde de groep aandacht vragen voor politieke gevangenen, illegale arrestaties tijdens demonstraties en het gebrek aan politieke tegenstanders van Poetin. Moet je maar durven.

Ze moeten vijftien dagen de cel in vanwege hun actie. Maar er is ook goed nieuws: Rusland moet Pussy Riot een schadevergoeding van duizenden euro’s betalen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat de rechten van de vrouwen zijn geschonden tijdens de rechtszaak over hun ‘punkgebed’ in een Russische kerk in 2012. Daarover meer onder het onderstaande kopje.

Optreden tijdens kerkdienst

De meest bekende actie van Pussy Riot is het optreden in de Russisch orthodoxe kathedraal in Moskou. Twee leden van de groep werden namelijk schuldig bevonden aan ‘hooliganisme gevoed door religieuze haat’. Ze werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het playbacken en filmen van hun liedje A Punk Prayer. In het lied bekritiseerden zij de Russische kerk en Vladimir Poetin. Veel mensen vonden dat de twee vrouwen geen eerlijk proces kregen en wereldwijd spraken mensen hun steun uit.

#PussyGrabsBack – liedje en videoclip over Trump

Hoewel de band Russisch is en vooral protesteert tegen Poetin, hebben ze ook geen hoge pet op van Donald Trump. In oktober 2016 bracht Pussy Riot het liedje en de video Make America Great Again uit als reactie op de kandidatuur van Donald Trump. Een jaar later liet de groep zien nog steeds geen fan te zijn: ze bestormden de Trump Tower in New York. In diezelfde periode brachten ze het liedje en de video Police State uit, waar ze zich richten op beide presidenten en het politiegeweld in de VS en Rusland.

Pussy Riot tijdens de Olympische Spelen in Sotsji

Het WK voetbal is niet het enige grote sportevenement dat de laatste jaren in Rusland is gehouden. Dat het land door iemand als Poetin wordt geregeerd boeit lijkt niemand te boeien, op Pussy Riot na. De Olympische Spelen van 2014 werden in Rusland gehouden. De band demonstreerde daarom in Sotsji onder een reclameposter voor de Olympische Spelen. Russische militairen hebben de vrouwen toen met zwepen geslagen en pepperspray gebruikt om het protest te verhinderen.

Pussy Riot op de Zwarte Cross

De Russische popact Pussy Riot was in 2016 een van de blikvangers van de tweede dag van het Nederlandse festival Zwarte Cross. Op een knalroze tank maakten de bandleden destijds hun entree op het terrein in Lichtenvoorde. Pussy Riot was op het festival om de actie van Amnesty International voor de Russische activist Ilja Dadin te steunen.

Reageer op artikel:
Pussy Riot ‘top 5’: de WK-finale en andere dappere acties van deze heldinnen
Sluiten