Prachtige fotoserie laat zien hoe het is om een angststoornis te hebben

Fotografe Katie Joy Crawford worstelt al haar hele leven met angststoornissen. En daarom was zij de uitgewezen persoon om hier een fotoserie van te maken. En wel een prachtige fotoserie met zelfportretten, die uitbeelden hoe het is om last te hebben van angststoornissen.

Gevangen in je eigen gedachten. Hoe meer je denkt, hoe erger het wordt. Hoe minder je denkt, hoe erger het wordt.

Het verstikkende gevoel van een deken. Het neemt je adem weg.

Kleine, lichte dingen die je normaal gesproken moeiteloos oppakt, stapelen zich op. Tot ze niet meer te tillen zijn. Nee, zelfs dat ene glas water kun je niet meer tillen.
[RELATED id=’215076′]

Bang zijn om te slapen. De meest rauwe paniek in het pikkedonker. Maar het donker zelf is niet het gene dat eng is, maar het kleine beetje licht dat een schaduw veroorzaakt wel.

Een verdoofd gevoel. Kan dat eigenlijk wel? Of is het het onvermogen om te voelen?

Je hoofd vult zich met helium, de focus valt weg. Een kleine beslissing moet er gemaakt worden, een makkelijke vraag moet beantwoord worden. Maar je hoofd laat het niet toe. Chaos in je hoofd.

Stemmen in je hoofd die je een laag zelfbeeld geven. ‘Je bent voor mij en door mij gecreëerd. Je bent gemaakt van angst en leugens.’

Sneeën zo diep dat het lijkt alsof ze nooit zullen helen. Pijn zo echt, dat je het niet aankunt. Jij bent het zelf geworden, die snee, die wond.

Bang zijn om te leven. Maar ook bang zijn om dood te gaan.

Ben je depressief, dan lukt het je niet om iets te voelen. Ben je angstig, dan voel je te veel. Heb je het allebei, dan is het een constante oorlog in je hoofd. Je wint nooit.

Een vreemd gevoel in je buik. Alsof je zwemt en je je voeten op de grond wilt zetten, maar het water is dieper dan je dacht. Je kunt de grond niet raken en je hart slaat een slag over.

Ook al adem je in en uit en in en uit, toch heb je het gevoel dat je stikt. Om zeker te weten dat je daadwerkelijk ademt, voel je aan je neus of er nog lucht uit komt. En toch heb je het gevoel dat je niet kunt ademen.

Ook bang in het donker, maar heb je geen idee waarom?

Wij weten het. En je leest het hier.

Reageer op artikel:
Prachtige fotoserie laat zien hoe het is om een angststoornis te hebben
Sluiten