Potato #345: De foto waar een miljoen euro voor betaald is

Een aantal dagen geleden is bekend geworden dat er een nieuwe foto toegevoegd is aan het lijstje met foto’s die voor recordprijzen verkocht zijn. Deze foto: Potato #345 is voor één miljoen euro verkocht en is daarmee nummer 15 op deze lijst.

Zelfportret
Zelfportret | Bron: Kevin Abosch

Wat is er dan zo bijzonder aan deze foto?

De foto is gemaakt door de Ierse fotograaf Kevin Abosch. Al ziet Kevin zichzelf eigenlijk niet als fotograaf, maar eerder als ‘visueel artiest die voornamelijk met fotografie werkt’. Abosch is voornamelijk bekend door zijn portretten, met name zijn portretten van beroemdheden zoals Johnny Depp, Dustin Hoffman en Steven Spielberg. Zijn werk heeft in tijdschriften als Vogue gestaan en deel van de collectie van verschillende musea. Deze portretten hebben vaak een prijskaartje van een half miljoen per foto.

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai | Bron: Kevin Abosch

De foto die een anonieme Europese zakenman voor het dubbele hiervan gekocht heeft is ook een soort portret. De zakenman zag tijdens een diner de foto hangen in het huis van Abosch en wilde deze graag hebben. Er is op deze foto echter geen beroemdheid op afgebeeld, er is zelfs geen persoon geportretteerd. Het onderwerp van deze foto, is zoals de titel al verklapt een aardappel. Deze aardappel is zo belicht als de celebrity-portretten van Abosch. Naast aardappels maakt hij ook foto’s van andere levensmiddelen.

Potato #345 (2010) - Kevin Abosch
Potato #345 (2010) – Kevin Abosch | Bron: Kevin Abosch

Volgens Abosch doet de aardappel hem denken aan de mens. Ook de levensloop van de aardappel en de mens hebben volgens hem overeenkomsten. Net als mensen zijn aardappels uniek. Dit portret laat dus de individuele aardappel zien. Uiteraard is de gefotografeerde aardappel organisch. Je betaalt toch altijd wat extra voor organische groenten.

Maar één miljoen… wat krijg je daar dan voor?

Aangezien de foto in 2010 gemaakt is, is krijgt de koper voor dit bedrag niet de aardappel zelf. Mogelijk is deze al in de pan van Abosch geëindigd. Wel krijgt de koper dus een fotoafdruk van 162 bij 162.

Mama Noma Milk
Mama Noma Milk | Bron: Kevin Abosch

Foto’s worden altijd in oplage gemaakt. Er zijn van deze foto dus meer dan één exemplaar afgedrukt. Van de foto Potato #345 zijn drie afdrukken gemaakt. Één van deze foto’s hangt bij Kevin Abosch zelf aan de muur, een andere is gedoneerd aan het Servische museum Museum of Contemporary Art Novi Sad. Als je dus interesse had in deze bijzondere aardappel ben je te laat. Alle aardappelfoto’s hebben al een plekje gevonden. (KC)

"Denny"
“Denny” | Bron: Kevin Abosch
Reageer op artikel:
Potato #345: De foto waar een miljoen euro voor betaald is
Sluiten