Mark Hofman
Mark Hofman Froot 26 jun 2018

Papieren ‘tankstation’ is het nieuwe wapen tegen bijensterfte

Poolse wetenschappers hebben een nieuw soort papier voor bijen ontwikkeld als wapen tegen de wereldwijde bijensterfte. Het papier bevat een energierijke glucose en kan daardoor dienen als een soort tankstation voor bijen, die steeds verdere afstanden moeten vliegen. Dat meldt The Issue.

De wereld heeft last van een bijenprobleem. En volgens Albert Einstein hebben we nog vier jaar te leven als de bijen eenmaal uitgestorven zouden zijn, aangezien we zonder bijen zelf snel zouden verhongeren. Iets aan doen dus. Er zijn talloze mogelijke oorzaken, maar een vinger achter de exacte oorzaak kunnen wetenschappers nog niet leggen. Wel weten we dat bijen steeds verder moeten vliegen voor hun pollen. En dat energie-vretende werk wordt ze fataal. In Polen hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden.

Papieren tankstation voor bijen

City Bees, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de bij, heeft Bee Saving Paper ontwikkeld. Het ‘eetbare papier’ bestaat uit glucose en honingzaden, waarmee de bijen zich als het ware kunnen opladen. Glucose zorgt voor de energievoorziening en de zaden zorgen ervoor dat er nieuwe honingplanten groeien.

https://www.instagram.com/p/Bkez66uHfrV

De glucose op het Bee Saving Paper plakt niet en is bijzonder energierijk. Het geeft de bijen een dusdanige boost dat er slechts een pond nodig is om duizenden bijen te helpen. Klinkt als een simpele oplossing, maar er komt meer bij kijken. Bijen zien papier, logischerwijs, niet als energiebron. Daarom is er op het papier een patroon geschilderd met UV-verf. Hierdoor komen ze op het papier af en doet de glucose het overige werk.

Bijensterfte in Polen

In de afgelopen jaren hebben we een serieus bijenprobleem gekregen in de wereld. Bee Saving Paper is in Polen ontwikkeld. Van de 469 bijensoorten in Polen, staan er 222 op het randje van uitsterven. Wetenschappers hebben de grootste theorieën erop losgelaten, maar een definitief antwoord is er niet. Infecties, straling van mobiele telefoons, pesticiden, milieuvervuiling en industrialisatie worden onder meer als mogelijke oorzaak genoemd. Allemaal met hetzelfde resultaat: ze moeten uiteindelijk langer vliegen voor hun pollen.

Bee Saving Paper zou toegepast kunnen worden bij de productie van tassen, tickets en kartonnetjes voor je take away koffie. Het is een mooie stap om het de bijen makkelijker te maken en te voorkomen dat ze uitsterven door energietekort.

City Bees

City Bees probeert het leven van bijen, voornamelijk in steden, te verbeteren. Door middel van bijenkorven op dakterrassen en Bee Saving Paper wordt dit doel nagejaagd. Daarnaast probeert de organisatie mensen bewust te maken van hun invloed op het milieu.

Meer informatie over Bee Saving Paper is hier te vinden.

Reageer op artikel:
Papieren ‘tankstation’ is het nieuwe wapen tegen bijensterfte
Sluiten