A. de Jong
A. de Jong Froot 9 apr 2018

Het mooiste van 1 jaar Outsider Art Museum in de Hermitage in Amsterdam

In maart bestond het Outsider Art Museum in de Hermitage in Amsterdam 1 jaar. De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn vaak een beetje ‘anders’. Soms hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. De Hermitage geeft deze mensen, die serieuze kunst zonder commerciële belangen maken, op een geweldige manier een podium.

Outsider Art Museum in de Hermitage

Al een jaar zijn de kunstenaars van het Outside Art Museum te zien in de Hermitage. Op dit moment (tot 28 mei) is er zelfs de expositie Nieuwe Meesters. Hier vind je niet alleen ruim 70 werken van Oustider-kunstenaars, maar ook zwart-wit foto’s van Zilveren Camera-winnar Sander Troelstra, die deze fascinerende wereld met prachtige portretten een gezicht heeft gegeven.

Lionel Plak Outsider Art Museum

Gedreven door het onalledaagse heeft Troelstra zich toegelegd op het portretteren van mensen met een rafelrandje; ze vinden soms moeilijk aansluiting in de maatschappij. In ‘Nieuwe Meesters’ staat de bezoeker oog in oog met deze onconventionele kunstenaars en maakt kennis met hun hypergevoeligheid en buitengewone creativiteit. Wie zijn deze Nieuwe Meesters? Wat zijn hun drijfveren? Waar komt die bijna maniakale werkwijze vandaan?

De tentoonstelling ‘Nieuwe Meesters’ loopt parallel aan de expositie ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage’. In die expositie wordt voor het eerst een groot overzicht getoond van Hollandse meesterwerken uit de Gouden Eeuw, afkomstig uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg.

Een greep uit 1 jaar Outsider Art

De kunst van Outsider-kunstenaars is kleurrijk en de artists zijn niet bezig met commerciële doelstellingen en reflecteren niet op bestaande kunststromingen. De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. We hebben onze favoriete meesterwerken op een rij gezet. De afbeeldingen zijn afkomstig van de website van het Outider Art Museum.

Coen Ringeling

Coen Ringeling outsider art museum

Meer over Coen Ringeling lees je hier.

Mies van der Pek

mies van der pek outsider art museum

Meer over Mies van der Pek lees je hier.

Lionel Plak

lionel plak outsider art museum

Meer over Lionel Plak lees je hiera>.

Lenneke Zoeteman

lenneke zoeteman

Meer over Lenneke Zoeteman lees je hier.

Rob Morren

rob morren - outsider art museum

Meer over Rob Morren lees je hier.

Jefke Dijkstra

Jefke dijkstra outsider art museum

Meer over Jefke Dijkstra vind je hier.

Abraham Diop

https://www.outsiderartmuseum.nl/en/kunstenaars/abraham-diop-2/

Meer over Abraham Diop, die al zijn kunst in Paint maakt, lees je hier.

Jannemiek Tukker

Jannemiek Tukker - outsider art musuem

Meer over Jannemiek Tukker lees je hier.

Rondleiding met de kunstenaars

Nog veel leuker is het natuurlijk om de kunst met je eigen ogen te bekijken. Op iedere eerste en derde zondag van de maand kun je zelfs een rondleiding krijgen van een van de kunstenaars. Aanrader!

Reageer op artikel:
Het mooiste van 1 jaar Outsider Art Museum in de Hermitage in Amsterdam
Sluiten