Froot 31 jan 2018 Sissy Westerhuis

Onderzoekers menen nu dat orka’s uitstekend mensengeluiden kunnen nabootsen… Oordeel zelf maar!

Het klinkt als een héél schel, hoog en scherp stemgeluid maar het is onmiskenbaar een nabootsing van wat de trainer zei.. “Hello.” Wikie, de orka in het geluidsfragment hieronder is onderwerp geweest van een uitgebreid onderzoek. Ze wist naast ‘hello’ onder meer de naam ‘Amy’ goed na te bootsen.

Luister hier het geluidsfragment van de orka terug:

Volgens de onderzoekers schijnt deze uitkomst een nieuw licht op de vraag hoe het kan dat er verschillende dialecten ontstaan in orka-land. Het was al bekend dat orka’s prima in staat zijn hun soortgenoten na te apen in bewegingen. En nu blijkt dus ook dat ze anderen goed kunnen kopiëren qua geluid. Wellicht spreken sommige orka’s ook wel een woordje zeeleeuws?!

Woordkeuze voor orka’s

“We wilden wel eens zien hoe makkelijk een orka geluiden kan kopiëren,” aldus Josep Call, professor aan de Universiteit van St Andrews. “We besloten ze woorden te laten horen die normaal gesproken niet in het woordenlijstje van een orka staan en concludeerden dat de meeste orka’s elkaar niet begroetten met Engelstalige woorden. ‘Hello’ leek ons dus een prima suggestie.”

Kleine toevoeging

Uiteraard is Wikie niet het eerste dier ooit dat menselijke geluiden na weet te bootsen: dolfijnen, olifanten, papegaaien en orang-oetans gingen de orka al voor. Overigens moet professor Call wel een toevoeging maken: de kans dat de dieren begrijpen wat ze zeggen is nihil: “We hebben geen bewijs dat ze begrijpen waar ‘hello’ voor staat.”

Meer weten?

Mocht je de gehele uitkomst van het onderzoek willen lezen dan is hier het rapport te vinden.

Reageer op artikel:
Onderzoekers menen nu dat orka’s uitstekend mensengeluiden kunnen nabootsen… Oordeel zelf maar!
Sluiten