Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 11 dec 2014

Op deze manieren wordt oud en nieuw in andere landen gevierd

Oud en nieuw is een feestdag die wij in Nederland maar al te graag vieren. Veel mensen eten appelflappen en oliebollen met vrienden of familie en kijken naar de oudejaarsconference. Maar oud en nieuw wordt in de hele wereld op een andere manier gevierd. Hier vind je een aantal manieren hoe ze het begin van het nieuwe jaar inluiden in verschillende landen.

Ecuador

De belangrijkste gewoonte in Ecuador is het verbranden van de poppen, een aantal dagen voor het nieuwe jaar begint. Deze poppen worden verbrand om de kwade energie van het oude jaar te verdrijven of juist goede dingen te verbranden die mee het nieuwe jaar in kunnen. Deze pop is meestal mannelijk, waardoor er dus zogenaamd een weduwe overblijft. De mannen hullen zich dan in vrouwelijke zwarte kleding, en gaan op oudejaarsdag als een hysterische weduwe de straat op. Het is in Ecuador traditie om een bepaalde kleur ondergoed aan te hebben met oud en nieuw, namelijk geel. Dit gele ondergoed wordt zowel door mannen als door vrouwen gedragen en zou zorgen voor financieel voorspoed. Ook zijn er mensen die met oud en nieuw met een koffer in de hand rondjes rennen over straat, in de hoop dat dit ze een mooie reis zal bezorgen in het nieuwe jaar.

Bron: Wikimedia

Spanje

Op oudejaarsavond is het in Spanje gebruikelijk om middernacht 12 druiven te eten, die geluk moeten brengen in het nieuwe jaar. Veel families komen bij elkaar om deze nacht samen door te brengen. Er wordt dan op tv gekeken naar de klok Puerta del Sol in Madrid en wanneer die begint te slaan wordt er bij elke klokslag één druif gegeten. Het eten van de druiven is bedacht toen er aan het begin van de twintigste eeuw in Spanje een erg goede druivenoogst was. Ze begonnen met het eten van de druiven en zo is de jaarlijkse traditie geboren. Na het eten van de druiven wordt er met Spaanse champagne genaamd Cava geproost op het nieuwe jaar.

Schotland

In Schotland wordt oud en nieuw Hogmanay genoemd. Om 00:00 uur zingt iedereen het lied ‘Auld Lang Syne’ om het nieuwe jaar in te luiden. Bij het zingen van Auld Lang Syne gaat iedereen in een cirkel staan en houdt de handen vast van degene die naast je staat. Het is gebruikelijk om vrienden en vreemden een warm welkom te heten, om zo de restanten van het afgelopen jaar achter je te laten en het nieuwe jaar met een schone lij te beginnen. Ook wordt er gedacht dat de eerste persoon die na middernacht je huis binnenstapt, geluk brengt. Dit moet dan alleen wel een donkerharige man zijn die iets voor je mee heeft gebracht, anders wil het nog wel eens ongeluk brengen. Deze persoon wordt dan een First Footer genoemd.

China

Dat het Chinees nieuwjaar niet tegelijk valt met ons nieuwjaar, dat wisten we wel. Maar ze vieren het ook op een totaal andere manier. Voor het nieuwe jaar is het de bedoeling dat je je schulden afbetaalt en het huis schoonmaakt. Op oudejaarsavond wordt er met de hele familie gegeten en worden de goden geëerd. Ook geeft iedereen elkaar cadeaus en er wordt ontzettend veel vuurwerk afgestoken. Met nieuwjaar wordt er gedanst met een prachtige leeuw, deze zou de kwade geesten uit het nieuwe jaar verdrijven.

Bron: Wikipedia

Curaçao

De dag voor oudejaarsdag is het traditie om je huis schoon te maken en te verven. Officieel eindigt het jaar in Curaçao ‘s middags al, wanneer de winkels en kantoren sluiten. Er worden dan door instanties rollen vuurwerk afgestoken, met als hoogtepunt de vuurwerkshows om 00:00 uur. ‘s Avonds wordt de jaarwisseling doorgebracht met familie, waarbij er vuurwerk wordt afgestoken en wierook wordt gebrand om de kwade geesten van het vorige jaar te verdrijven.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten kijken veel mensen naar de New Year’s Eve Ball Drop op Times Square. Eén minuut voor middernacht wordt begonnen met het laten zakken van de bal, en als die om 00:00 uur precies de bodem raakt, betekent dit dat het nieuwe jaar is begonnen.

Brazilië

Veel Brazilianen gaan met oud en nieuw naar Rio de Janeiro, om daar het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te luiden. Daar wordt namelijk een gigantisch feest op het strand gegeven, waar elk jaar ongeveer twee miljoen mensen op af komen. De dresscode is wit, afgezien van het ondergoed. Dat staat namelijk symbool voor je wensen voor het volgende jaar. Rood staat voor romantiek, groen staat voor gezondheid en geel staat voor rijkdom. Maar daar blijft het niet bij. Want als je zeker wilt zijn dat je wensen uitkomen, moet je zeven keer over een golf springen.

Bron: Wikipedia

Duitsland

Op oudejaarsavond wordt er eerst gedineerd met familie of vrienden, waarna er wordt gekeken naar de komische sketch Dinner for One, wat al vijftig jaar lang een traditioneel onderdeel is van de televisieprogrammering op oudejaarsavond. Ook wordt er heet lood in een pot water gegoten. Dit heet Bleigießen en uit de vormen die er dan ontstaan wordt de toekomst gelezen. Om te proosten op het nieuwe jaar wordt er vaak een fles Sekt opengetrokken, een Duitse drank die wordt gemaakt volgens de methode waarop Champagne ook wordt gemaakt.

Italië

In Napoli had je vroeger de Lo Sciuscio, een groepje zangers dat zingend van huis naar huis ging. Met hun liedjes zorgden ze voor geluk in het nieuwe jaar en als je de deur niet open deed voor de zangers, betekende dat een jaar ongeluk. In steden wordt deze traditie niet meer gevierd, maar in sommige kleine dorpjes wil het nog wel eens voorkomen dat een groepje kinderen de deuren langsgaat. Ook draagt de Italiaanse vrouw op oudejaarsavond rood ondergoed dat ze van haar partner heeft gekregen, dit zou geluk brengen in het nieuwe jaar.

Reageer op artikel:
Op deze manieren wordt oud en nieuw in andere landen gevierd
Sluiten