Onderzoek zegt: drink je eerste kop koffie pas na tien uur ‘s ochtends

Als jij dol bent op koffie, dan is de kans groot dat jij ook iedere ochtend opstaat met een bakkie pleur. En dat gebeurt dan waarschijnlijk tussen zeven en negen uur. Maar… volgens onderzoek kun je je dagelijkse koffiemomentje beter uitstellen tot na tienen in de ochtend. Dan haal je er namelijk het meeste uit.

Koffie

Natuurlijk drink je je kopje koffie omdat je het lekker vindt, maar het is fijn dat je er ook lekker wakker van wordt. Wil je vooral profiteren van het laatste, dan kun je je zwarte bak beter tussen tien en twaalf uur nuttigen.

via GIPHY

Waarom precies?

Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. ‘Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden. Je zou dan beter de koffie kunnen nemen als je cortisolniveau aan het dalen is, minimaal een uur na het opstaan. Maar liever nog later’, verklaart de Nijmeegse hoogleraar Jacqueline Vink in het Algemeen Dagblad.

Hoe cafeïne in je lichaam wordt afgebroken, is genetisch bepaald. Daarom kan de één de hele dag teren op twee kopjes koffie en heeft een ander er tien nodig. Voor de cortisolpiek is het wel belangrijk wanneer je opstaat. Daarom is het niet voor iedereen zo dat je het beste koffie kunt drinken tussen de tijden uit het onderzoek.

Bekijk ook: Er is een nieuwe trend op koffiegebied en die is wéér een beetje vreemd

glitterkoffie

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: drink je eerste kop koffie pas na tien uur ‘s ochtends
Sluiten