Froot 15 aug 2017 Sissy Westerhuis

Volgens dit onderzoek is het mogelijk om een depressie te herkennen aan iemands Instagram-account

Heel veel mensen hebben Instagram. Wij ook. Maar, wat niet zo veel mensen weten, is dat je aan de hand van die kiekjes ook kunt bekijken of iemand wel goed in zijn of haar velletje zit.

Een foto zegt meer dan duizend woorden, is het gezegde dus. Maar een depressie kan kennelijk ook worden opgespoord aan de hand van je beelden.

In een kleinschalig onderzoek van de Universiteit van Vermont – er deden bijna 170 mensen aan mee – lieten wetenschappers meer dan 43.000 foto’s door te nemen. Ook werd er aan de deelnemers een aantal vragen gesteld over hun medische gesteldheid. Bij iets minder dan de de helft van de deelnemers werd in de afgelopen drie jaar een depressie vastgesteld, schrijft Huffington Post.

Filters en tinten

Het bleek dat mensen die een depressie hebben vaak meer blauw-gekleurde beelden deelden. Ook donkere kleuren en een lager aantal gezichten op de foto is een kenmerk van die groep mensen.

Maar er werd nog meer duidelijk: de deelnemers met een depressie gebruiken minder vaak filters als zij een foto delen. Kiezen ze dan toch voor een filter, dan wordt Instagrams zwart-wit variant getiteld ‘Inkwell’ het meest gebruikt. Mensen zonder mentale problemen kiezen vaker voor een filter met meer kleur, zoals Valencia.

froot

Een speciaal algoritme

Met de observaties die waren gedaan werd vervolgens een algoritme geschreven om foto’s te analyseren. Kleuren, aantal geportretteerden en het aantal reacties worden daarmee ook bekeken.

Bewijs

Met het onderzoek wordt – volgens de onderzoekers – iets bewezen waarvan men al vermoedde dat het zo is: er valt aan te tonen of iemand depressief is of niet. Het algoritme dat de onderzoekers hadden geschreven had het dan ook in 70% van de gevallen juist.

froot

En nu?

De onderzoekers hopen dat meer wetenschappers nu aan de slag gaan met de resultaten zodat tekenen van een depressie in de toekomst sneller worden opgepikt. Chris Danforth – die het onderzoek heeft geleid – vult daarbij aan dat hij hoopt dat ook doktoren in de toekomst profijt kunnen hebben van deze kennis. Zij zouden namelijk patiënten die ze niet vaak zien beter in de gaten kunnen houden.

Wereldwijd hebben zo’n 300 miljoen mensen direct of indirect te maken met een depressie. In de ideale situatie ziet Danforth dan ook dat mensen dankzij dit soort studies de juiste hulp kunnen krijgen.

Vind jij het lastig om een depressie goed te omschrijven? Misschien kun je deze illustraties dan eens bekijken.

Reageer op artikel:
Volgens dit onderzoek is het mogelijk om een depressie te herkennen aan iemands Instagram-account
Sluiten