6 dingen die je niet op een lege maag zou moeten nemen of doen

We weten allemaal dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, en dat een goed ontbijt je de juiste energie geeft om de dag te starten. Maar… er zijn ook een hoop dingen die je juist niet moet eten of doen ‘s ochtends vroeg. Of op een lege maag überhaupt. Wat dan zoal? We zetten er even een aantal op een rijtje:

1. Pijnstillers/ontstekingsremmers slikken op een lege maag

Anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) geneesmiddelen (NSAID) kun je niet slikken op een lege maag. Hierdoor vermindert de werking niet alleen, maar het kan ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals maagbloedingen.

Advies:
Wat je wel kunt doen: de geneesmiddelen met melk innemen in plaats van water. Melk verlaagt namelijk de negatieve effecten van NSAID’s. Heb je geen melk bij de hand, dan kun je de pillen met heel veel water innemen.

2. Koffie drinken op een lege maag

koffie

Zelfs cafeïnevrije koffie stimuleert de productie van zuur dat maagzuur en andere verstoringen in de spijsvertering kan veroorzaken wanneer je het op een lege maag drinkt. Wanneer je alleen koffie drinkt en vervolgens je ontbijt overslaat kan dit zelfs leiden tot een serotonine tekort en een sombere stemming voor de rest van de dag.

Advies:
Als je het niet kunt afleren om ‘s morgens als eerste een kopje koffie te drinken, consumeer het dan in ieder geval met melk of room. Melkvet vermindert namelijk de negatieve effecten.

3. Kauwgom eten op een lege maag

Het spijsverteringszuur dat geproduceerd wordt als je kauwgom eet brengt je lege maag in de war en veelgebruik kan leiden tot gastritis (maagslijmvliesontsteking). Het is overigens wetenschappelijk bewezen dat mensen die kauwgom eten junk food (patat en snoep) verkiezen boven groente en fruit.

Advies:
Kauwgom met natuurlijke zoetstoffen (zoals xylitol en sorbitol) zijn minder schadelijk dan die met suiker, cyclamaat of aspartaam. Probeer kauwgom ook nooit langer dan 10 minuten te eten, ook niet op een volle maag.

4. Naar bed gaan met een lege maag

Slapen met honger is niet alleen heel onprettig, maar honger en een lage glucosespiegel verhinderen je in slaap te vallen en dit zorgt ervoor dat je oppervlakkig slaapt en vroeg wakker wordt. Dit is overigens ook de reden dat je meer eet op de dag nadat je je avondeten hebt overgeslagen.

Advies:
Jezelf volstouwen voor het slapen is ook een slecht idee. De beste oplossing is zuivel drinken (of eten), omdat dit magnesium en calcium bevat. Dit zorgt voor een goede nachtrust.

5. Intensief bewegen met een lege maag

Er wordt wel gezegd dat sporten op een lege maag meer calorieën verbrandt. Maar in werkelijkheid beïnvloedt dat de vetverbranding niet en kan het juist voor spierverlies zorgen. De intensiteit van je bewegingen is ook minder, omdat je lichaam minder energie heeft.

Advies:
In plaats van intense training kun je aerobic oefeningen doen. Als je problemen met je spijsvertering hebt kun je beter eerst een snack nemen vóó welke vorm van beweging dan ook. Dit omdat lichamelijke activiteit maagsap produceert, wat schadelijk is voor een lege maag.

6. (Citrus)sap drinken op een lege maag

piotr-chrobot-276747

Het zuur en de zware vezels in citrusvruchten irriteren je lege maag, wat vooral gevaarlijk is mensen die gastritis hebben, of mensen die het risico lopen om het te ontwikkelen.

Advies:
Drink vers geperst sap aangelengd met water. De verhouding 1:1 is aan te raden voor mensen die vaak last hebben van maagzuur, en de verhouding 2:1 (sap:water) voor ieder ander.

Overigens zijn er, naast citrusvruchten, nog meer producten die je niet op een lege maag zou moeten eten. Welke dat zijn zie je in deze video:

Maar er zijn nog meer dingen die je niet op een lege maag zou moeten doen. Kijk hier voor de hele lijst van Bright Side.

Bekijk ook: 7 ochtendrituelen waardoor je de rest van je dag beter volhoudt

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
6 dingen die je niet op een lege maag zou moeten nemen of doen
Sluiten