Mark Hofman
Mark Hofman Froot 9 jul 2018

New York in beeld: 1988 vs. 2018

New York is fantastisch. ‘The City That Never Sleeps’ is constant in ontwikkeling en dat is vooral goed te zien als je foto’s van 30 jaar geleden vergelijkt met die van nu.

New York: 1988 vs 2018

In 1988 verscheen de film Die Hard, scoorde Michael Jackson een hit met Dirty Diana en was New York een compleet andere stad dan vandaag de dag. De Twin Towers stonden er nog, Central Park was een zooitje en de skyline was betrekkelijk bescheiden. Inmiddels is niks van het bovenstaande nog van toepassing in ‘s werelds bekendste stad. New York blijft innoveren en dat is, dertig jaar later, heel goed te zien. Daarom hebben we onderstaande vergelijkingen voor je op een rij gezet. Enjoy!

#1 Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge loopt over de East River en verbindt, sinds 1883, Lower Manhattan met Brooklyn.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#2 Central Park

In 1859 werd Central Park geopend; hét stadspark van New York. Central Park werd al snel verwaarloosd en vanuit de lokale politiek kreeg het geen enkele prioriteit. In 1980 werd de knop omgezet en het park herbouwd. Iets wat destijds voor veel puin zorgde, maar vandaag de dag zijn vruchten afwerpt.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#3 Empire State Building

Empire State Building werd in 1930 gebouwd en was tot 1971 het hoogste gebouw ter wereld. Daarna gingen de Twin Towers van het World Trade Center er met de titel vandoor, die inmiddels ook allang weer zijn ingehaald. Nog steeds behoort Empire State building tot één van de meest iconische gebouwen van New York.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#4 Statue of Liberty + Skyline

Er is niets kenmerkender voor New York dan het vrijheidsbeeld. De Statue Of Liberty, zoals het iconische beeld officieel heet, was een cadeautje van de Fransen. Buiten een aantal restauraties om is er verder weinig veranderd aan het beeld. Alleen de skyline erachter is een flinke gedaanteverwisseling ondergaan.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#5 Times Square

Op de kruising van Broadway en Seventh Avenue ligt het bekendste plein van de hele wereld: Times Square. Sinds 1904 is het plein, waarbij de grote reclameborden kenmerkend zijn, een van de drukste plekken van de stad. Waar de reclameborden vandaag de dag bestaan uit grote LCD schermen, was dit in 1988 nog anders.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#6 World Trade Center

Vanaf 1971 behoorde de Twin Towers van het World Trade Center tot de grootste gebouwen van New York. Twee torens waaraan je New York op foto’s in een klap herkende. Op 11 september 2001 werden de torens door twee vliegtuigen doorboord tijdens de aanslagen van terreurbeweging Al Qaida. In 2006 begon de bouw van het One World Trade Center, dat in 2014 zijn deuren opende.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#7 Yankee Stadium

In 2009 opende het Yankee Stadium zijn deuren als het thuisstadion van honkbalclub New York Yankees. Het nieuwe stadion kwam in de plaats van het oude stadion met dezelfde naam, dat in 1923 werd gebouwd. Sinds 2015 maakt MLS voetbalclub New York City FC ook gebruik van het Yankee Stadium.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#8 Skyline

Dan nog de skyline van New York. In de afgelopen 30 jaar is die een behoorlijke identiteitsverandering ondergaan.

New York, verschil, 30 jaar, then and now,

#9 5th Avenue

5th Avenue is een van de duurste winkelstraten van de wereld. Met gemiddelde een huurprijs van 30.000 dollar per vierkante meter per jaar, is het schier onbetaalbaar om hier te huren. Dat was het ook al in 1988, maar het straatbeeld is behoorlijk veranderd.

new york, 1988, 5th avenue, 2018, eighties

Bekijk ook deze vintage foto’s van het New York van de rauwe jaren 70.

Meer zien?

Nog niet genoeg van New York in de eighties? Check dan de onderstaande documentaire over de stad. De docu volgt het leven van mensen uit New York in 1987. Heerlijke beelden.

Reageer op artikel:
New York in beeld: 1988 vs. 2018
Sluiten