A. de Jong
A. de Jong Article 21 jun 2018

Is Netflix doorgeslagen met de nieuwe ‘#metoo regels’?

Netflix heeft intern nieuwe regels opgesteld voor medewerkers en acteurs. Dit als reactie op de #metoo beweging die vooral in Hollywood veel losmaakte. Netflix wil seksueel overschrijdend gedrag preventief voorkomen met het nieuwe reglement. Dat is een zeer nobel streven, vooral na het geval met ‘metoo beest’ Kevin Spacey op de set van House of Cards. Maar als je de regels onder de loep neemt, kun je ook concluderen dat we iets te ver zijn doorgeschoten met zijn allen.

De vijfsecondenregel van Netflix

In het nieuwe reglement voor medewerkers en acteurs staat onder meer dat je een collega niet te lang mag omhelzen en dat flirten en telefoonnummers vragen niet toegestaan is. Ook is er een nieuwe vijfsecondenregel. Nee, niet die van voetbaltrainer Peter Bosz. Een ook niet de wet van eten op de grond versus bacteriën. Deze vijfsecondenregel van Netflix houdt in dat je iemand niet langer dan 5 seconden mag aankijken. Zeg maar het straatbeeld van Iran op het hoogtepunt van de Islamitische Revolutie.

Lees ook: Kleding van Iraanse vrouwen in de jaren 70

netflix, kevin spacey, metoo, regels, 5 seconden

“Een regel om niet langer dan 5 seconden naar iemand te kijken is creepy en zou zo in Black Mirror kunnen voorkomen”, zegt een setmedewerker van Netflix Original Black Mirror in The Daily Telegraph. “Ze maken nu grapjes door tot vijf te tellen als ze elkaar aankijken en kijken dan weg.”

12 redenen om alsnog Breaking Bad te kijken op Netflix

‘Metoo beest’ Kevin Spacey op de set van House of Cards

Netflix zat met Kevin Spacey natuurlijk middenin het #metoo schandaal. De acteurshoofdrolspeler uit de eerste succesvolle Netflix Original House of Cards bleek in het verleden al niet van jonge mannen af te kunnen blijven, iets wat ook zou blijken op de set van House of Cards. Door meerdere medewerkers is hij beschuldigd van seksuele intimidatie. Dus besloot Netflix niet verder te gaan met de ooit zo geprezen acteur en hem uit de serie te schrijven. Bekijk trouwens ook de veelbelovende trailer van het laatste seizoen van House of Cards.

kevin spacey, netflix, metoo, house of cards, regels, 5 seconden

Wat dat betreft zijn nieuwe regels natuurlijk goed. “Wij willen dat elke productie een veilige en respectvolle werkomgeving is en we zijn trots op onze trainingen en regels tegen pesterijen.” Op de vijfsecondenregel gaat de streamingdienst niet in.

 

Reageer op artikel:
Is Netflix doorgeslagen met de nieuwe ‘#metoo regels’?
Sluiten