Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 2 okt 2016

Nederlandse piloot maakt wonderschone foto’s vanuit de cockpit

Men neme een Nikon D800 full frame camera én een vliegtuig. Dat klinkt als het recept voor prachtige foto’s van het vliegtuig, toch? Fout! Veel cooler is natuurlijk om foto’s vanuit het vliegtuig te maken… Al helemaal als je piloot bent! Hobbyfotograaf Christiaan van Heijst vliegt dagelijks met een Boeing 747 de wereld over en maakt – als het even kan – de prachtigste platen:

Als piloot zie je dingen die de meeste mensen nooit krijgen te zien: het Noorderlicht en onweersbuien vanuit de cockpit, om maar eens wat te noemen!

Wie zelf ook aan fotografie doet, weet dat er een hoop materiaal mee gaat bij een fotosessie. Is dat dan niet lastig sjouwen, piloot zijnde? We vroegen het aan Christiaan: “Ja, dat is soms best lastig. Als piloot heb ik altijd een vliegkoffer bij me die ik altijd naast me neer kan zetten in de cockpit van de Boeing 747. Naast de gebruikelijke spullen heb ik sinds jaar en dag áltijd mijn camera bij me.”

En wat gaat er dan wel allemaal mee? “Standaard heb ik de Nikon 10.5mm f/2.8 Fisheye lens bij me voor de nachtopnames van het Noorderlicht. Ook neem ik steeds vaker de Nikon 14-24mm f/2.8 mee voor nachtopnames. Een waanzinnig goede groothoek lens, helaas is ‘ie wel behoorlijk zwaar!”

Ook op het land maakt de Nederlandse piloot foto’s: “Op een trip neem ik vaak de Nikon 70-200mm f/2.8 VRII en Nikon 200-500mm mee om foto’s te maken, maar dan gaat er wel een aparte rugzak mee!”

Foto’s maken tijdens het vliegen?! Is dat niet gevaarlijk? Dat valt dus blijkbaar hartstikke mee: “We zitten sowieso altijd met twee piloten in de cockpit en maak ik alleen foto’s als er tijd voor is en de automatische piloot aan staat. Het vliegen van het vliegtuig is altijd prioriteit nummer 1, en foto’s komen op een verre tweede plek.” Pfieuw!

Tijdens langere vluchten gebeurt het regelmatig dat er met drie, of zelfs vier piloten wordt gevlogen, zo krijgt iedereen wat rust tijdens de vlucht. Toch gebeurt het nog wel eens dat Christiaan maar al te graag een foto wil maken, maar toch geen kans ziet: “Zo vertrokken we laatst vanuit Anchorage, Alaska, en vloog ik het vliegtuig zelf. Terwijl we aan het klimmen waren kwam net de zon op boven de bergen en verlichtte het landschap onder ons in een prachtig oranje licht, terwijl er een paar boomtoppen net door de mist heen kwamen en de sneeuw-bedekte bergen mee kleurden.” We kunnen er alleen maar van dromen, want hier kon hij dus geen foto van maken.

Reageer op artikel:
Nederlandse piloot maakt wonderschone foto’s vanuit de cockpit
Sluiten