Op deze manier lukt het (malaria)muggen altijd ongemerkt weg te vliegen na het steken

Eerlijk gezegd begrijpen wij het nut van muggen niet echt. Buiten het feit dat ze verschrikkelijke jeukbulten achterlaten, houden ze je ook nog eens nachtenlang wakker met hun gezoem. En wil je ze vangen? Dan ben je wel even zoet. Zelfs nadat je voelt dat je geprikt wordt ben je nog niet vlug genoeg om ‘m plat te meppen. Maar… hoe komt dat nou toch?

Speciale techniek

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat malariamuggen die net hebben gestoken een speciale manier hebben om ongezien en veilig weg te komen.

Nadat de prikkebeesten zich hebben volgezogen met jouw bloed gebruiken ze een speciale manier om op te stijgen. Ze gebruiken een combinatie van een extra snelle vleugelslag vlak voor ze opstijgen en daarnaast voeren ze de druk geleidelijk op met hun lange poten. Hierdoor komen ze sneller weg én voel je ze ook niet wegvliegen.

Vluchttechniek in beeld

De vluchttechniek werd door wetenschappers van Wageningen University & Research en de University of California vastgelegd met hogesnelheidscamera’s om het nader te onderzoeken. En dat ziet er zo uit:

Stiekem vluchten

De onderzoekers waren verbaasd over deze speciale techniek, omdat de meeste insecten met een stevige druk van de poten zichzelf gewoon de lucht in gooien. Door deze speciale techniek kan de mug gemakkelijk onontdekt wegkomen na gestoken te hebben.

Ook hebben ze een vergelijkbaar onderzoek gedaan bij fruitvliegjes, maar daar uit bleek dat zij vier keer zo veel kracht moeten zetten om op te stijgen. Gevolg? Ze worden sneller opgemerkt.

Belangrijk onderzoek over bestrijding van ziektes

Het onderzoek was onderdeel van een groter project waarbij kennis wordt opgedaan over de bestrijding van ziektes die verspreid worden door muggen, zoals malaria. Om die muggen te bestrijden is het dan ook heel nuttig om te weten hoe de muggen ongezien weg weten te komen.

Het onderzoek werd overigens specifiek uitgevoerd op malariadragende muggen die meer aangetrokken worden door menselijk bloed. Het is voor de onderzoekers dan ook niet zeker of de muggen die meer van dierlijk bloed houden hetzelfde gedrag vertonen.

Lees ook: 9 dingen die ervoor kunnen zorgen dat muggen jou sneller steken

muggen froot

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
Op deze manier lukt het (malaria)muggen altijd ongemerkt weg te vliegen na het steken
Sluiten