A. de Jong
A. de Jong Froot 21 jun 2018

Kunstenaars maken Messi en andere WK-mozaïeken van duizenden steentjes

Het WK voetbal in Rusland is in volle gang. De grote man op het gras is tot nu toe Cristiano Ronaldo. Lionel Messi is nog niet in topvorm, maar valt buiten de lijnen juist wel op. Net als die andere wondervoetballer: Mohamed Salah. Van hen zijn in Kazan mozaïeken gemaakt van duizenden steentjes. Weer eens wat anders dan WK-bierviltjes van Robin van Persie.

Messi mozaïek in Kazan

Het brein achter deze werken is de Russische kunstenares Anna Solnechnaya, die samen met een kunstenaarscollectief de mooiste mozaïeken maakt. Ter ere van het WK voetbal maken ze nu mozaïeken van stervoetballers die deelnemen aan het WK voetbal in Rusland. De eerste twee kunstwerken zijn portretten van Lionel Messi (Argentinië) en Mohamed Salah (Egypte).

messi, salah, mozaïek, wk voetbal, rusland

De portretten zijn in de straten van Kazan geplaatst. Een stad waar beide spelers in de poulefase overigens niet een wedstrijd spelen. “Maar het zijn legendarische voetballers die hier enorm populair zijn. Iconen van het voetbal, supersterren. Inwoners van Kazan en voetbalfans gaan massaal op de foto met ze”, zegt Solnechnaya.

“De portretten zijn gemaakt van ontelbaar veel steentjes die met heel veel precisie zijn uitgezocht. We hopen bezoekers een wow-gevoel te geven, zodat ze zich Kazan altijd zullen herinneren.”

messi, salah, mozaiek, rusland, steentjes, kunst, wk voetbal (1)

Het WK van Mohammed Salah

Ook is er al een mozaïek van Mohamed Salah gemaakt. De Egyptische superster van Liverpool miste de eerste wedstrijd van het WK, als gevolg van een blessure die hij opliep tijdens de Champions League finale tegen Real Madrid. De tweede wedstrijd speelde hij wel en scoorde hij uit een penalty. Maar Egypte verloor net als de eerste ook de tweede poulewedstrijd. Het WK is voor Salah dus op een teleurstelling uitgelopen. De verering in de vorm van duizenden steentjes zal een schrale troost zijn.

messi, salah, mozaiek, rusland, steentjes, kunst, wk voetbal

Solnechnaya zegt met haar kunstenaarscollectief tijdens het WK voetbal na Messi en Salah nog meer voetballers te willen maken. Wie weet ze nog niet, maar Cristiano Ronaldo lijkt ons een voor de hand liggende optie. Wie wij persoonlijk het liefst vereeuwigd zien worden, is toch echt de Spaanse wondervoetballer Andrés Iniesta.

Video: Anna Solnechnaya vertelt over haar kunst

Reageer op artikel:
Kunstenaars maken Messi en andere WK-mozaïeken van duizenden steentjes
Sluiten