A. de Jong
A. de Jong Froot 25 jun 2018

De laatste honingjager van Nepal, die jaarlijks zijn leven waagt voor hallucinogene honing

De Kulung is een volk in Nepal met een eigen taal en cultuur. Een levensgevaarlijke manier om geld te verdienen onder hen is van oudsher het jagen op zeldzame honing. De heroïsche Mauli Dhan is hier de lone survivor. Hij is de enige die deze stervende traditie in stand houdt.

Op een handgeweven bamboeladder klimt Dhan jaarlijks naar zijn pot met goud; een enorme bijenkorf met hallucinogene honing, die alleen in de Himalaya te vinden is. Iedere misstap op de ladder kan fataal zijn, om over de bijen maar te zwijgen. Maar er wordt onder hem constant gras in brand gestoken om met het rook de bijen te desoriënteren.

De hallucinogene lentehoning van Nepal

Niet de meest handige plek dus, vooral omdat de duizenden Himalayaanse bijen die hij moet passeren niet de kleinsten zijn. Sterker: dit zijn de grootste honing producerende bijen ter wereld. Himalayaanse honingbijen maken ieder seizoen een andere soort honing, afhankelijk van de planten die ze eten. Maar de lentehoning is verreweg het meest waardevol.

Photo by @renan_ozturk // Our #TheLastHoneyHunter story is now live in print within the current @natgeo issue and online! ~ In this shot, Mauli Dhan, the last in the village to be the chosen to hunt the honey climbs his handwoven bamboo ladder through a sea of smoke used to subdue the bees. ~ Although we have shot from ropes before the challenges of documenting this dying tradition were unimaginable. For a deeper look into the trails and tribulations that went into the article and film search "The Last Honey Hunter Behind the Scenes". ~ Also Looking forward to sharing the film by @ben_knight publicly as well after it finishes the festival run! ~ @sadiequarrier @jetbutterflies @m_synnott @irving_matthew @taylorfreesolo @feltsoulmedia @camp4collective @climber.abiral #NepaliLoveYou

A post shared by National Geographic Adventure (@natgeoadventure) on

Rododendrons in de Himalaya

De lentehoning is volgens de Kulung bewerkt door geesten, in werkelijkheid werkt het goedje hallucinerend doordat de bijen in dit jaargetijde eten van de enorme rododendrons in de Hongu-vallei, met hun witte, roze en rode bloesems die toxines bevatten. Deze honing levert zes keer meer op dan de honing uit andere seizoenen. Op de zwarte markt wordt het goedje voor 50 tot 70 euro per pond verkocht.

De wax die wordt gemaakt van deze honing is ook van bijzonder goede kwaliteit. In de cultuur wordt het al eeuwenlang gebruikt als hoestmiddel en ontsteking remmende zalf. Ook heeft het zijn weg gevonden naar Kathmandu, waar het wordt gebruikt voor workshops en het bewerken van bronzen beelden van goden.

rododendron, himalaya, nepal

Voor Mauli is het de enige manier om echt geld te verdienen. Met een paar klimtochten, verdient hij een jaarsalaris. Maar die klimtochten zijn meer dan alleen het ‘stukje’ van 30 meter op de bamboeladder. Alleen al om daar te komen moet een tocht per voet over rotsen en door stromende riviertjes worden afgelegd. Met de ladder op de rug.

Minidocumentaire

Op dit moment is de eindbaas van Nepal 59 jaar en vindt hij het eigenlijk wel eens mooi geweest. The North Face en National Geographic maakten samen een documentaire over deze heroïsche klimtocht. De documentaire is te zien via National Geographic.

Behind the scenes

360 graden video

Reageer op artikel:
De laatste honingjager van Nepal, die jaarlijks zijn leven waagt voor hallucinogene honing
Sluiten