Alex Ebbers
Alex Ebbers Froot 2 jan 2018

Op deze manier train je je hond razendsnel zijn naam

Een hond zijn of haar naam trainen is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een band met het dier. Of het nou een pup of een volwassen hond is, het is altijd even spannend om een nieuw huisje te betreden. Het kan daardoor even wat tijd in beslag nemen om elkaar te leren kennen, maar met deze tips wordt dat een stuk makkelijker.

Positieve en negatieve klanken

Het ligt volledig aan de hond hoe snel hij een nieuwe naam opneemt. Shelby Semel, een hondentrainer en -expert zegt hierover: “Voor de ene viervoeter duurt het een paar dagen, voor de andere weken.” Positieve reacties, zoals traktaties en beloningen, samen met het vrolijk benoemen van de naam, kunnen het leringsproces versnellen.

Toch blijft het niet bij het vrolijk benoemen van de naam. Een hond let niet altijd op en ‘te veel’ naamtraining kan juist negatief uitpakken. Bij het te vaak benoemen van de naam, wordt het gewoonte en besteedt het beestje er op ten duur geen aandacht meer aan. Verder vertelt Semel: “Ook is het belangrijk de naam niet te vaak op een negatieve toon te zeggen, dan kunnen ze je ook gaan negeren.”

Een bericht gedeeld door Sandy Ho (@sandyhostuff) op

Herhaling

Om een hond te helpen zijn naam te leren, is het verstandig de naam te trainen wanneer hij rustig, maar niet moe is. Wanneer hij positief reageert op zijn naam, beloon hem dan met een speeltje of snoepje.
Het kost tijd en oefening om je hond zijn naam te leren. “Zorg ervoor dat je hond niet afgeleid wordt en beloon hem met een snoepje of iets anders waar hij blij van wordt. Zo zorg je ervoor dat hij zich gaat associëren met de naam die je hem geeft,” vertelt Semel.

Aandachtstraining

Als hij eenmaal zijn naam weet, kun je beginnen met het trainen van aandacht. Om je hond te leren naar je toe te komen wanneer je hem roept, begin je met de handen in je zij, met in beide handen snoepjes. Probeer de blik van je hond te vangen. Wanneer hij je aankijkt, zeg je “ja!” en geef je hem een snoepje. Om de aandacht van je hond vast te houden, is het belangrijk te variëren met de snoepjes en de hoeveelheid die je hem geeft.

Herhaal deze oefening totdat je zijn onverdeelde aandacht hebt. Wanneer je zo ver bent, zeg je in plaats van “ja!”, zijn naam, en geef je hem de beloning voor het maken van oogcontact. Herhaal deze stappen tussen de tien en twintig keer om associatie op te bouwen tussen zijn naam, het eten en zijn aandacht.

vrouw traint hond, handen in zij, hond kijkt omhoog
Lily Feinn

Terugroepen

Wanneer je hond de aandachtstraining volledig onder de knie heeft, kun je beginnen met een nieuwe oefening: het terugroepen. Wacht totdat hij lichtelijk is afgeleid en zeg dan zijn naam. Als hij dan naar je kijkt, neem dan een paar stappen naar achteren en zeg “kom!”. Als hij je volgt, geef je hem een aantal snoepjes.

vrouw traint hond door een snoepje te geven
Lily Feinn

Vervangende maaltijd

Bij het leren van de naam zou je een maaltijd kunnen vervangen voor kleine beloningen. Semel vertelt hierover: “De snelste manier om een hond zijn naam te leren, is het vervangen van een maaltijd door beloningen. Geef hem bijvoorbeeld in plaats van lunch, vijftig beloningen voor de aandacht voor zijn naam. Zo leert een hond razendsnel zijn aandacht te behouden, zelfs met afleiding.”

Je kunt een hond natuurlijk veel meer leren dan enkel zijn of haar naam: deze hond kent meer dan 1000 woorden!

Reageer op artikel:
Op deze manier train je je hond razendsnel zijn naam
Sluiten