Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 15 nov 2017

Deze lichtlijn moet smartphone-gebruikers helpen veiliger over te steken

Ken jij het woord ‘smombies’ al? Je kunt het waarschijnlijk al raden, maar dat is dus iemand die in een zombie verandert zodra hij of zij een smartphone in handen heeft. Het kan natuurlijk de beste overkomen, maar heel handig is het niet.

via GIPHY

Prioriteiten

Het is natuurlijk zo dat je in het verkeer moet opletten. Maarja, een Whatsappje of het opzoeken van de route, het doorspoelen van een playlist of het liken van die nieuwe foto van je lover… dat vinden mensen ook héél belangrijk.

Bijzonder onhandig

Maar dat is het niet echt natuurlijk. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Toch is er nu een manier bedacht om de smombies te beschermen tegen hun eigen onhandigheid: in Bodegraven loopt momenteel een proef met lichtlijnen die smartphonegebruikers signalen kunnen geven.

Een verlichte lichtstrip op de grond moet de fervent smartphonejunkie (die tijdens het wachten of lopen meestal naar beneden kijkt) helpen om veilig over te steken. En zo ziet dat er dan uit:

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Omgekeerde wereld

Omroep West sprak met Mark Hofman van HIG Traffic Systems, dat het lichtlijnsysteem ontwikkelde. Hofman vindt het ook een beetje de omgekeerde wereld, maar: ‘smartphonegebruik door voetgangers en fietsers is een groot probleem. Zo moeten trams in Den Haag regelmatig een noodstop maken omdat iemand op zijn smartphone kijkt in plaats van naar verkeerslicht.’ Tja, en liever een lichtstrip dan een noodstop, natuurlijk.

Wat vind jij van deze lichtlijnen?

Nog een opmerkelijke maatregel

Naast voetgangers zijn natuurlijk ook automobilisten een belangrijke groep in het verkeer. Ook voor hen worden bijzondere maatregelen bedacht om de verkeersveiligheid op te krikken, kijk bijvoorbeeld maar naar dit zebrapad.

Reageer op artikel:
Deze lichtlijn moet smartphone-gebruikers helpen veiliger over te steken
Sluiten