Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 15 sep 2017

Is jouw labrador ook áltijd hongerig? Logisch! Ze blijken vaak een genafwijking te hebben

Dat labradors nogal van eten houden zagen we van de week al: Shiloh was echt veel en veel te dik. Dat de viervoeters – ze zijn zo lief – nogal gek zijn op eten zal elke labradorbaas vast herkennen. Ontembaar zijn ze!

Toch kunnen ze daar zelf niet heel veel aan doen: uit dit onderzoek blijkt dat labradors namelijk een genetische ‘afwijking’ hebben waardoor ze onbeperkt (lijken te kunnen) eten.

froot

Eerste onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, schrijft Scientias. Bij beide onderzoeken had Eleanor Raffan de leiding. Zij en haar team verzamelden voor het eerste onderzoek 15 labradors die te dik waren en 18 exemplaren die keurig op gewicht waren. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat het gen POMC zich gek gedroeg: bij veel labradors die te dik waren miste dat gen een stuk DNA. Door deze afwijking wordt het hongergevoel van de hond pas veel later gestild, of helemaal niet. Oooh…

froot

Tweede onderzoek

Kijk, met het resultaat van het eerste onderzoek was er een aanknopingspunt ontstaan voor verder onderzoek. Daarom werden er nog meer labradors opgetrommeld: 310 maar liefst! Een behoorlijk knuffelbaar project, dus. Bij het tweede onderzoek kwam naar voren dat labradors die dus dat genafwijking daadwerkelijk hebben veel meer gefocust zijn op eten. Ze bedelen ook veel meer!

froot

Nog iets opmerkelijks…

Bij het onderzoek was nog een resultaat dat opvallend is: hulphonden hebben opvallend vaak deze genafwijking. Het lijkt er op dat deze honden dus meer gefocust zijn op eten en gemakkelijker te trainen zijn – met snoepjes. Ze doen er alles voor!

En hoe is het met jouw hond?

Mocht je het hele onderzoek nog eens op je gemak willen doorlezen dan kun je het hier terugvinden. Maar: hier vind je een veel begrijpelijkere variant!

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
Is jouw labrador ook áltijd hongerig? Logisch! Ze blijken vaak een genafwijking te hebben
Sluiten