Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 13 jun 2017

Kunstenaar tekent onder invloed van LSD 9 keer dezelfde persoon in 8 uur tijd

In de jaren ’50 heeft de Amerikaanse overheid veel onderzoek gedaan naar geneesmiddelen met psychotomimetische effecten. Bij één van deze onderzoeken werd er gekeken naar de effecten van LSD. Wat gebeurt er als je iemand LSD toedient en diegene dan taken laat uitvoeren?

Tijdens een van de onderzoeken naar de effecten van LSD deed de psychiater van de Universiteit van California-Irvine, Oscar Janiger, iets opvallends: hij gaf zijn proefpersoon een doos vol tekenmaterialen en gaf hem de opdracht om hem in 8 uur tijd negen keer na te tekenen, om zo zijn ervaringen te laten zien…

De resultaten leken in eerste instantie niet opvallend, maar in de uren die verstreken verschenen zeer bijzondere tekeningen waar hallucinaties doorheen schemeren. Wauw. Eén ding: probeer dit thuis niet zelf uit!

1. Twintig minuten na de eerste dosis (0.05 milligram)

Een behandelend arts merkt op dat de patiënt ervoor kiest om met houtskool te tekenen. De proefpersoon van het experiment zegt zich normaal te voelen en nog geen effecten te merken.

2. 1 uur en 25 minuten na de eerste dosis en 20 minuten na de tweede dosis (2x 0,05 milligram)

De patiënt lijkt zich euforisch te voelen: “Ik kan je helder zien. Zo helder. Dit… Jij… Alles… Ik heb een beetje moeite om het penseel in bedwang te houden. Het lijkt er op dat hij maar door wil gaan.”

3. 2 uur en 30 minuten na de eerste dosis

De patiënt lijkt erg gefocust te zijn op het tekenen. “De buitenste lijnen lijken normaal maar zijn erg levendig, ze veranderen van kleur. Mijn hand moet de lijnen blijven volgen. Ik heb het gevoel dat mijn bewustzijn zich nu bevindt in mijn actieve lichaamsdelen – mijn hand, mijn elleboog… Mijn tong.”

4. 2 uur en 32 minuten na de eerste dosis

De patiënt lijkt in de ban van zijn papier te zijn: “Ik probeer nog een tekening. De buitenste lijnen zijn normaal, maar nu zijn de lijnen in de tekening dat niet. Het is niet echt een goede tekening, toch? Ik geef het op – Ik probeer het nog een keer.”

5. 2 uur en 35 minuten na de eerste dosis

De patiënt begint gauw aan een nieuwe tekening: “Ik zal het in een vloeiende beweging maken, zonder te stoppen, één lijn: geen pauze!” Als de tekening af is begint de tekenaar hard te lachen, tot hij schrikt van iets op de grond.

6. 2 uur en 45 minuten na de eerste dosis

De patiënt probeert in activiteitendoos te klimmen en maakt een gestreste indruk. Hij reageert traag op de suggestie om nog meer te tekenen. Praten gaat niet zo soepel: “Ik ben… alles is… veranderd… ze roepen… je gezicht… verweven… wie is…” De patiënt mompelt onhoorbaar in een melodie.

7. 4 uur en 25 minuten na de eerste dosis

De patiënt keerde terug naar zijn werkplek waar hij twee uur lang met zijn handen lag te zwaaien. Nu hij terug is bij de activiteitendoos gebruikt hij geen houtskool meer maar pen en waterverf. “Dit wordt de beste tekening, zoals de eerste, maar dan beter. Als ik niet voorzichtig ben verlies ik de controle over mijn bewegingen. Maar dat zal niet gebeuren, omdat ik dat nu weet. Ik weet dat.” Dit herhaalde hij zeer vaak.

8. 5 uur en 45 minuten na de eerste dosis

De patiënt blijft door de kamer lopen, in allerlei patronen. Na bijna 1,5 uur begint hij weer te tekenen en de meest heftige effecten lijken te vervagen: “Ik kan mijn knieën weer voelen. Ik denk dat het aan het uitwerken is. Dit is een prima tekening – maar het penseel is moeilijk vast te houden.” De tekenaar hield overigens een kleurpotlood vast.

9. 8 uur na de eerste dosis

De patiënt zit op zijn bed. Hij zegt dat de drugs zijn uitgewerkt, maar dat hij gezichten nog wel vaag ziet. Een laatste tekening? Die wil hij wel maken. “Ik heb niks te zeggen over deze tekening. Het is slecht en oninteressant. Ik wil naar huis.”

Pfoe! Heftig goedje wel, dat LSD. Je hebt natuurlijk ook drugs in pilvorm, maar hoe lost dat eigenlijk op in je lijf? En wist je dat een heel normaal oer-Hollands product misschien wel net zo verslavend is? En een verslaving, da’s geen kattenpis!

Reageer op artikel:
Kunstenaar tekent onder invloed van LSD 9 keer dezelfde persoon in 8 uur tijd
Sluiten