Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 25 aug 2016

Kunstenaar hangt zwarte jurk 2 jaar lang in de Dode Zee, waarna de jurk spierwit is

De Israëlische kunstenares Sigalit Landau hing in 2014 een zwarte jurk in de Dode Zee. Dit deed ze omdat ze benieuwd was wat het enorm hoge zoutgehalte van de Dode Zee met de zwarte jurk zou doen. Het resultaat was indrukwekkend te noemen toen ze de jurk na twee jaar uit het water haalde. De jurk was zijn zwarte kleur verloren. Sterker nog: Hij was compleet wit en gekristalliseerd.

Landau controleerde de jurk in de tussentijd een aantal keer om te kijken hoe het project ervoor stond. Ze maakte dan ook foto’s om dit proces bij te houden. Een aantal van deze foto’s (van begin tot eindresultaat) is tot en met 3 september te bewonderen in ‘Marlborough Contemporary‘ in Londen.

Het project bestaat uit een 8-delige fotoserie die ook wel ‘Salt Bride’ wordt genoemd. Het is geïnspireerd op het toneelstuk ‘Dybbuk’ van S. Ansky’s uit 1916. Dit toneelstuk gaat over een jonge Chassidische vrouw die bezeten is door de geest van haar overleden man. De jurk in de dode zee is een replica van de jurk die in dat toneelstuk werd gedragen.

Bekijk ook: Experiment: De mens krijgt deze pinda niet uit de koker. Maar een aap wel!

Reageer op artikel:
Kunstenaar hangt zwarte jurk 2 jaar lang in de Dode Zee, waarna de jurk spierwit is
Sluiten