Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 18 jan 2015

Kun je van kou verkouden worden? Froot zocht het uit

‘Doe een sjaal om, straks word je ziek!’ Dit is een zin die iemand vast wel eens naar je hoofd geslingerd heeft gekregen, of die jij zelf naar mensen hun hoofd slingert als ze naar jouw idee niet genoeg kleding aan hebben. ‘s Winters als het koud is buiten lijkt het inderdaad wel zo te zijn dat iedereen ineens tegelijk ziek, zwak en misselijk wordt. Maar komt dit wel echt door de kou, zoals iedereen denkt, of heeft dit eigenlijk een heel andere oorzaak? Froot zocht het voor je uit.

Kun je van kou verkouden worden?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee. Van kou alleen kun je niet verkouden worden, er is alleen een heel grote ‘maar’. Dat is namelijk dat kou wel een erg grote rol kan spelen in verkouden worden. Het rhinovirus, het virus dat ervoor zorgt dat je verkouden wordt, verspreidt zich veel sneller in de kou dan in een warme omgeving. En hoe kouder het is, hoe zwakker je immuunsysteem is.

Waar het in je longen altijd rond de 37 graden is, is het in je neusholte iets kouder, namelijk tussen de 33 en 35 graden. Dit komt door de lucht die je inademt. Klinkt vrij logisch, toch? Uit onderzoek is gebleken dat de rhinovirussen zich makkelijker vermenigvuldigen in het ‘koude’ gebied van de neusholte, dan in onze warme longen. Maar ja, dit zegt natuurlijk alleen wat over welke invloed ons lichaam op het virus heeft, en nog vrij weinig over de relatie tussen ons immuunsysteem en de temperatuur.

[RELATED id=’227763′]

Maar hoe zit dat dan precies?

Een groep onderzoekers van de universiteit van Yale, wilde uitzoeken of de reacties van het immuunsysteem op verschillende temperaturen, de rhinovirussen helpen om infecties makkelijker in de neus te vestigen dan in de longen. Hiervoor stelden ze de cellen in de luchtwegen van muizen bloot aan de ‘knaagdierenversie’ van het virus, op 33 graden en op 37 graden. Vervolgens bekeken ze hoe het virus zich vermenigvuldigde en hoe het immuunsysteem reageerde in de cellen waarop het virus was aangebracht.

Uit het onderzoek bleek dat het virus zich bij een hogere temperatuur minder efficiënt verspreidde en op een lager niveau besmettelijke virussen produceerde. En tijdens de verspreiding riep het virus krachtigere immuunreacties op bij de warmere temperatuur, dan bij de koude temperatuur. Dat houdt dus in dat bij een lagere temperatuur je immuunsysteem minder goed kan reageren op het virus, waardoor je sneller verkouden wordt.

Het viel op dat bij muizen met een verzwakt immuunsysteem het virus zich juist vermenigvuldigde bij een hogere temperatuur. Dit wijst erop dat niet het virus, maar de reactie van de drager de grootste bijdrage levert aan het wel of niet ziek worden.

Kortom…

Kun je van kou verkouden worden? Nee, van kou kun je niet verkouden worden, maar je immuunsysteem wordt bij een koude temperatuur wel zwakker. Hierdoor verspreidt het rhinovirus, het virus waardoor je uiteindelijk verkouden wordt, zich sneller in je neus, resulterend in de welbekende snotneus.

Reageer op artikel:
Kun je van kou verkouden worden? Froot zocht het uit
Sluiten