Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 19 okt 2017

Krijg jij kippenvel van muziek? Dan ben je volgens dit onderzoek héél speciaal!

Muziek? Daar zijn we dol op. Sommige tracks zijn zelfs zo mooi dat we er kippenvel van krijgen…

Maar, eigenlijk is het best gek dat onze haren recht overeind gaan staan van iets dat we zo mooi vinden. Volgens een onderzoek van Matthew Sachs, een onderzoeker van Harvard University, is het dan ook een heel speciaal fenomeen!

kippenvel, muziek,

Het verschil

In zijn onderzoek had de helft van de respondenten wél kippenvel bij het horen van mooie muziek, en de andere helft – hoe mooi de klanken ook waren – hadden daar geen ervaring mee, schrijft Indy100. Sachs ontdekte in zijn onderzoek dat er een verschillende hersenstructuur is bij mensen die wél kippenvel krijgen.

Hoe dan?!

Een verklaring? Volgens Sachs hebben mensen die wél een lichamelijke reactie hebben op muziek dikkere vezels die hun auditieve cortex en gebieden die emoties verwerken. Daardoor kunnen die twee beter communiceren. “Het idee dat je meer vezels hebt die efficiënter werken betekent ook dat ze sneller samenwerken,” zo valt er te lezen in de resultaten. Daarnaast is het zo dat mensen die meer openstaan voor nieuwe ervaringen en muzikale training, sneller emotioneel reageren.

Het artikel werd gepubliceerd op Oxford Academic.

Meer moois

Mochten de klanken van bekende hitjes je vrij weinig kippenvel bezorgen, dan kunnen deze inspirerende quotes misschienn wel helpen!

Reageer op artikel:
Krijg jij kippenvel van muziek? Dan ben je volgens dit onderzoek héél speciaal!
Sluiten