Kerken die nu een compleet andere functie hebben

Dat de kerken langzamerhand leeglopen, dat is niet onbekend. Steeds meer kerken worden één voor één gesloten, omdat het aantal gelovige mensen afneemt en er dus ook te weinig mensen op af komen voor de wekelijkse kerkdiensten. Maar wat gebeurt er vervolgens met die prachtige gebouwen? Die krijgen gelukkig allemaal een nieuwe functionaliteit. Een functie die compleet anders is dan waar de kerken in eerste instantie voor bedoeld waren. Van dokterspraktijken tot bierkerken. En van huizen tot boekenparadijzen… We zetten bekende en minder bekende Nederlandse kerken die tegenwoordig een andere functie hebben voor je op een rijtje.

Jopenkerk Haarlem

De Jopenkerk is een fenomeen in Haarlem en omstreken en moet wel de hemel op aarde zijn voor de echte bierliefhebber. Het Haarlemse biermerk Jopen is met haar brouwerij, grand café en restaurant gevestigd in de Vestekerk; een kerk uit 1910 die eerder functioneerde als galerie- en expositieruimte (en kerk uiteraard) en sinds 2010 als bierkerk in gebruik is. En oja, wijnliefhebbers kunnen hier ook best terecht.

Bron: Jopenkerk
Bron: Jopenkerk

Paradiso Amsterdam

Voordat Paradiso werd gebruikt als poptempel voor talloze concerten van de de grootste artiesten, werd het gebouw in 1879-1880 gebouwd als kerk voor de Vrije Gemeente. In 1967 werd het destijds leegstaande gebouw aan de Weteringschans in Amsterdam gekraakt door een groep hippies om daar hun eigen club op te richten, onder de naam ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’. De plek was al gauw een trekpleister voor jongeren en artiesten uit Amsterdam, Nederland, Europa en de rest van de wereld. Sindsdien is Paradiso uitgegroeid tot poppodium (of vaak zelfs poptempel genoemd), nachtclub en cultureel paleis.

Bron: Wikipedia

Zo zag Paradiso er in 1968 uit, vlak na de opening:

Dominicanenkerk Maastricht

Waar de Jopenkerk de hemel is voor bierliefhebbers, is de Dominicanenkerk in Maastricht een walhalla voor boekenwurmen. In de voormalige kloosterkerk uit de 13e eeuw zit namelijk sinds 2006 een gigantische boekhandel gevestigd. Daarnaast heeft de kerk eerder ook nog gefunctioneerd als onder andere slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. Naast dat je er tegenwoordig terecht kunt voor een groot assortiment aan boeken, kun je er ook heerlijke koffie drinken.

Planet Jump Den Haag

Een minder bekende kerk met een compleet andere functie dan van oorsprong de bedoeling was, is de Martelaren van Gorcumkerk in Den Haag. Een kerk waarin nu Planet Jump zit gevestigd. Inderdaad: een trampolinekerk met maar liefst 32 trampolines. Wat in Amerika en Australië al een tijdje heel gebruikelijk is, heeft nu ook z’n plek in Nederland gevonden.

Gregorius Kapel Utrecht

Waar de bovenstaande kerken allemaal een openbare functie hebben, is de Gregorius Kapel compleet gerenoveerd tot prachtig modern woonhuis. En jawel, het staat nog te koop ook. Voor zo’n €1,2 miljoen is dit stulpje voor jou. Kijk hier voor meer informatie over het huis. Is dat toch iets te hoog gegrepen, dan moet je maar genoegen nemen met het wegdromen bij de onderstaande foto’s.

St. Jozefkerk

Frooter Josan Jongbloed wees ons als extra tip ook nog op de St. Jozefkerk in Arnhem die al een aantal jaren leegstond. Tegenwoordig is de kerk een skateparadijs.

Reageer op artikel:
Kerken die nu een compleet andere functie hebben
Sluiten